NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2018
tekst
tekst

EU

SVAKA DRUGA MIROVINA U NJEMAČKOJ MANJA OD 800 EURA 'Ovi podaci su alarmantni'

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Velika su većina umirovljenika s najnižim mirovinama, njih 64 posto, žene.

Br. pregleda: 1027

Autor: Hina/CroExpress

Gotovo svaka druga mirovina u Njemačkoj je niža od 800 eura mjesečno, a većina mirovina je ispod granice od 1000 eura, proizlazi iz izvješća ministarstva rada objavljenog u četvrtak.

‘48 posto mirovina je niže od 800, a 62 posto od 1000 eura’, stoji u odgovoru ministarstva rada na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica.

Državno mirovinsko osiguranje je istodobno naglasilo kako se ne radi o ‘realnoj’ slici jer da se kod mnogih primatelja najnižih mirovina radi o osobama koje su godinama kao samostalni poduzetnici uplaćivale najniži iznos u mirovinsko osiguranje kao i o osobama koje su kratko razdoblje uplaćivale u mirovinski fond.

Velika su većina umirovljenika s najnižim mirovinama, njih 64 posto, žene. ‘Ovi podaci su alarmantni’, rekla je Sabine Zimmermann iz stranke Ljevica za agenciju AFP. 

Ministar rada Hubertus Heil (SPD) u petak predstavlja svoj mirovinski koncept kojim bi se trebalo izbjeći siromaštvo u starosti. Osobe čije ukupna mjesečna primanja ne prelaze 836 eura u Njemačkoj imaju pravo na neki oblik socijalne pomoći.

13.07.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014