NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

Iseljenički info

DANAS POČINJE 16. VODICE JAZZ & BLUES FESTIVAL Ljubitelje glazbe očekuju tri sjajne večeri

Stižu eminentna imena hrvatskog i svjetskog jazza i bluesa.

Autor: CroExpress

Od 21. do 23. srpnja u Vodicama će se održati 16. Vodice Jazz & Blues Festival koji okuplja eminentne hrvatske i svjetske glazbenike.

Prvi festival je održan 2003. godine i od tada je među publikom poznat kao festival vrhunskih interpretacija renomiranih glazbenika u jedinstvenom ambijentu amfiteatra na vodičkoj rivi. Stilski se ovaj festival proteže od klasičnih ritmova swinga i dixielenda sve do suvremenijih žanrova poput fusiona i free jazza.

U trajanju od tri večeri festival je prava poslastica za sve ljubitelje jazz i blues glazbe, a ulaz je slobodan. Organizator festivala je Turistička zajednica grada Vodica.

PROGRAM

21.07.2018. LANA JANJANIN KVARTET

Lana Janjanin- vokal, klavir (HR)
Marko Ferlan - bas (SLO)
Niek de Bruijn - bubnjevi (NL)
Darko Sedak-Benčić - truba (HR)

Lana Janjanin, 28-godišnja skladateljica, klaviristica i pjevačica rodom je iz Zagreba. Klavir je počela svirati sa 6 godina. Završila je studij klasične i medijske kompozicije na Univerzitetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču. Sklada i aranžira glazbu za filmove, kazalište, radio, televiziju, kao i za klasične i jazz sastave (solo instrumente, komorne ansamble i orkestre). Surađivala je sa mnogim poznatim glazbenicima i orkestrima uključujući i virtuoza na violini Robyja Lakatoša, ORF Simfonijski Orkestar i Jazz Orkestar HRT-a.

22.07.2018. VEDRAN BOŽIĆ & ALL STARS BAND

Povodom 55 godina glazbenog djelovanja jednog od najvećih bijelih blues gitarista Erica Claptona, priznati hrvatski gitarist Vedran Božić & All Stars Band pripremili su repertoar pod nazivom - CREAM of CLAPTON. All Stars Band sastavljen je od vrhunskih glazbenika - Vedran Božić, Tomas Krkač, Slavko Pintarić Pišta i Gojko Tomljanović. Na koncertu će izvesti neke od Claptonovih najvećih blues uspješnica koje je ostvario nastupajući sa Yardbirdsima, Cream, Blind Faith, Derek and the Dominos, uključujući njegovu blues suradnju s J.J.Cale-om, kao i njegova samostalna blues ostvarenja.

23.07.2018. ZDENKA KOVAČIČEK & GREENHOUS BLUES BAND

Greenhouse blues band postoji već 15 godina i jedan je od najinteresantnijih i najzaposlenijih klupskih bandova u Hrvatskoj. Jedan od razloga za to leži i u činjenici da su se sastavu pridružila i 4 puhača, mahom članovi Jazz orkestra HRT-a. U Hrvatskoj su rijetiki blues bandovi s puhačima, pa je stoga zvuk banda poseban. Osim tradicionalnijeg rhythm 'n' bluesa, band pokriva i mnoštvo ostalih, srodnih bluesu, popularnijih ritmova i stilova poput rocka, funkyja, soula, new orleansa itd., al ii vlastiti autorski repertoar. Članovi su: Lovro Šicel (električna gitara), Jurica Hotko (klavijature), Kristian Orešić (bubanj), Igor Flajhar (bas gitara), Antonio Geček, Zvonimir Bajević (trube), Oliver Ereš (tenor saksofon) i Marin Ferketin (trombon).

Početkom 2016. godine Greenhouse Blues Band je počeo intenzivnu suradnju s legendarnom hrvatskom pjevačicom Zdenkom Kovačiček, prvom damom hrvatske jazz scene. Zahvaljujući velikom broju ostvarenih nastupa na stranim pozornicama, jazz festivalima širom Europe, stekla je i zapažen međunarodni ugled. Njezini stilski afiniteti i pristup interpretaciji jazza zasnovani su na tradiciji američkog jazz vokala, swingu i sklonosti prema jazz standardima. Njen posljednji veliki uspjeh uključuje i glavna uloga u mjuziklu Ella i Marilyn u kojem je za ulogu Elle Fitzgerald bila nominirana za nagradu Hrvatskog glumišta. Repertoar zajedničkog nastupa Greenhouse Blues Banda i Zdenke Kovačiček uključuje bezvremenske jazz standarde, Zdenkine domaće uspješnice kao i neke od najpoznatijih pjesama velike Janis Joplin. Jedan od vrhunaca zajedničke suradnje zasigurnoje bio u studenom 2017., kada je Zdenka uz pratnju Greenhouse Blues Banda obilježiila 60. godišnjicu svoga umjetničkog djelovanja koncertom u Velikoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’.

21.07.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014