NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

12.12.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

NE PROPUSTITE NEBESKI SPEKTAKL Ove godine bit će izvanredni uvjeti za gledanje

Foto: Flickr/Carlos Twose

Foto: Flickr/Carlos Twose

'Suze sv. Lovre'.

Br. pregleda: 1425

Autor: CroExpress/Hina

Tijekom predstojećeg vikenda građani će moći uživati u nebeskom spektaklu meteorskog roja Perzeidi, pučki nazvanih 'suze sv. Lovre', koji će svoj maksimum doseći u noći s 12. na 13. kolovoza. 

Aktivnosti tog meteorskog roja svake se godine događaju oko spomendana sv. Lovre.

Meteorski roj Perzeidi ove će godine, prema prognozama, svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza kada se prognozira prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat. Uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore.
Iz Hrvatskog astronomskog saveza su kazali da će se nebeski vatromet moći vidjeti i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza.

Preporuča se i da se motrenje vrši dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, da se ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer će se tamo opaziti najmanje meteora. Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema, opažaju se golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Izraz 'suze sv. Lovre' koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide postao je popularan tek u zadnjih pedesetak godina kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao 'gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!'.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

09.08.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014