NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

Hrvatska

IDENTIFICIRATI, LOCIRATI, UHITITI? Hrvatska od Interpola traži 'crvenu' tjeralicu za Hernadijem

Foto: delmagyar.hu

Foto: delmagyar.hu

Optužen da je Sanaderu dao mito.

Br. pregleda: 1168

Autor: Hina/CroExpress

Nakon što je Europski sud u Luxembourgu objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u slučaju Zsolta Hernadija, hrvatska policija ponovo je od Interpola zatražila raspisivanje tzv. crvene tjeralice za prvog čovjeka mađarskog MOL-a, prenio je u petak N1.

‘Ravnateljstvo policije dostavilo je presudu Europskog suda u Luksemburgu Pravnoj službi, Izvršnom odboru i Generalnom tajništvu Interpola sa zamolbom ponovnog uvođenja tjeralice u Interpolovu bazu tjeralica’, stoji u prioćenju MUP-a objavljenom na mrežnim stranicama N1.

Europski sud u Luksemburgu krajem srpnja je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.

‘Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan’, istaknuo je sud.

Hernadijeva hrvatska odvjetnica nakon toga je upozorila kako Europski sud pravde ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud dužan odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.

Europski uhidbeni nalog za Hernadijem, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini.

11.08.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014