NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

Kultura

DUŽIJANCA Manifestacija kojom bunjevački Hrvati stoljećima zahvaljuju za kraj žetve ovog vikenda prvi put u Zagrebu

Foto: Dužijanca Facebook

Foto: Dužijanca Facebook

Donosimo program događanja.

Br. pregleda: 1040

Autor: CroExpress

Manifestacija bunjevačkih Hrvata 'Dužijanca' ove se godine prvi put održava izvan Subotice i okolnih mjesta. Ovog će se vikenda održati u Zagrebu.

Ovom proslavom obilježava se 50. obljetnica otkako su tzv. 'gradska' i 'crkvena' Dužijanca spojene u jednu manifestaciju. Njome se slavi jedinstvena duhovno-religiozna i kulturno-stvaralačka manifestacija čiji je tradicionalan povod zahvala za završetak žetve te pohvala čovjeku i njegovom radu. Kao takva ima veliki povijesni značaj i stoljetnu tradiciju održavanja, a svjedoči o jedinstvenom obliku inkulturacije vjere među bunjevačkim Hrvatima.

Prvoga dana, u subotu 18. kolovoza na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se koncert tamburaških i folklornih skupina iz Subotice, Tavankuta, šokačkog dijela Podunavlja, Srijema i nekoliko KUD-ova iz Zagreba i okolice. Na početku će se predstavili subotički risari sa scenskim prikazom ‘Risarska pogodba’, nakon čega slijedi nastup folklornih skupina i tamburaških sastava. Planirani početak programa je 20,00 sati i trebao bi trajati do 22,30 sati.U nedjelju 19. kolovoza program započinje okupljanjem ispred katedrale u 9,30 sati nakon čega slijedi svečani ulaz u katedralu, a Sveta misa počinje u 10 sati i završava oko 11,20 sati. Nakon Svete mise svi sudionici u koloni će doći na Trg bana Jelačića. U zadnjem fijakeru bandaš i bandašica nosit će kruh kojega će na pozornici predati g. Zvonku Milasu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i ujedno izaslaniku Predsjednika Vlade Republike Hrvatske te gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. Nakon njihova obraćanja, sudionici će ispred pozornice zaplesati Bunjevačko kolo i označiti zatvaranje programa.

Organizator manifestacije je Udruga bunjevačkih Hrvata 'Dužijanca' iz Subotice i Hrvatsko nacionalno Vijeće Republike Srbije. Pokrovitelji manifestacije su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture uz sudjelovanje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, dok su se u organizaciju putem financijskog pokroviteljstva priključile i druge institucije u Republici Hrvatskoj.

17.08.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014