NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2019
tekst
tekst

Sport

NOVA FIFINA LJESTVICA Vatreni zauzeli visoku četvrtu poziciju, iza sebe ostavili jake reprezentacije

Foto: HNS

Foto: HNS

Novi poredak po novom modelu.

Autor: CroExpress/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija od četvrtka je četvrta nacionalna selekcija svijeta, zahvaljujući plasmanu u finale Svjetskog prvenstva, a prema novom izračunu Fife.

Svjetska nogometna federacija objavila je u četvrtak novi poredak najboljih reprezentacija svijeta, koji se po završetku Svjetskog prvenstva održanog ovog ljeta u Rusiji te odobrenja Vijeća Fife računa po novom modelu. Novi se sustav računanja temelji prvenstveno na dodavanju i oduzimanju bodova prijašnjem broju bodova umjesto na izračunu prosjeka bodova kroz zadano vremensko razdoblje. Bodovi koji se dodaju ili oduzimaju određuju se prema relativnoj snazi oba suparnika, uključujući i očekivanje da bi bolje plasirane reprezentacije trebale ostvarivati bolje rezultate protiv slabije plasiranih reprezentacija, a naglasak je stavljen i na veću važnost završnice velikih natjecanja, odnosno manju važnost prijateljskih utakmica. 

Izabranici Zlatka Dalića po novoj su formuli, a nakon osvajanja srebrne medalje u Rusiji, na četvrtom mjestu. Na samom su vrhu svjetski prvaci Francuzi, a sa samo tri boda manje slijede osvajači bronce, Belgijci. Treće mjesto zauzima Brazil, a iz Hrvatske su Urugvaj, Engleska, Portugal, Švicarska, Španjolska i Danska.

Vatreni su na svjetskoj smotri svladali Nigeriju, Argentinu i Island u grupnoj fazi, potom su na jedanaesterce prošli Dansku i domaćina Rusiju, a u polufinalu su u produžecima bili bolji od Engleske. Finalni je okršaj pripao Francuskoj. Rujansko izdanje poretka bit će objavljeno po završetku prvih utakmica u novom natjecanju, Ligi nacija.

FIFA, poredak:

1. Francuska 1726
2. Belgija 1723
3. Brazil 1657
4. Hrvatska 1643
5. Urugvaj 1627
6. Engleska 1615
7. Portugal 1599
8. Švicarska 1597
9. Španjolska 1580 -. Danska 1580

17.08.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014