NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

12.12.2018
tekst
tekst

Kultura

BUNJEVAČKI HRVATI KOD BOZANIĆA Neprocjenjivo blago Dužijance očuvati za budućnost

Foto: IKA

Foto: IKA

Biskup Penzeš zahvalio je kardinalu na potpori.

Autor: IKA/CroExpress

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u nedjelju 19. kolovoza u Nadbiskupskom dvoru predstavnike Udruge bunjevačkih Hrvata ‘Dužijanca’ na čelu sa subotičkim biskupom Ivanom Penzešom koji se nalaze u Zagrebu povodom manifestacije ‘Dužijanca u Zagrebu’.

Uz biskupa Penzeša susretu s kardinalom su prisustvovali mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik iz Subotice, vlč. Mirko Štefković, tajnik te ispred organizatora ‘Dužijance u Zagrebu’ - Udruge bunjevačkih Hrvata ‘Dužijanca’, mons. Andrija Anišić, župnik župe sv. Rok i predsjednik udruge, Marinko Piuković, voditelj organizacijskog odbora, Anastazija Piuković te nositelji Dužijance, Marija Piuković, bandašica i Marko Križanović, bandaš.

U razgovoru kardinal Bozanić izrazio je radost biskupu Penzešu i predstavnicima ‘Dužijance’ što su odlučili proslaviti ‘Dužijancu’ u Zagrebu i zahvalnost na svemu što čine kako bi se jedan od najljepših i najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u Bačkoj očuvao, razvijao i prenio novim pokoljenjima. 

Biskup Penzeš zahvalio je kardinalu na potpori koju kao Nadbiskup zagrebački daje da se neprocjenjivo blago Dužijance, koja čuva vjernički i nacionalni identitet našeg hrvatskog naroda u R. Srbiji, očuva za budućnost.

Na kraju susreta kardinal je biskupu Penzešu kao uspomenu darovao medalju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a sudionicima medaljice Majke Božje od Kamenitih vrata.

Kao zahvalu za potporu, kardinal je iz ruku bandašice Marije Piuković i bandaša Marka Križanovića primio Dužijancu – krunu ispletenu iz snoplja žita, a koja je potom bila dio prikaznih darova na zahvalnom euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali koje je predvodio u koncelebraciji s biskupom Penzešom zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

20.08.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014