NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

'MEDIJI SU NASJELI NA LAŽNU VIJEST' Kraj Posušja nije otkriven spomenik NDH, pogledajte ga pozorno

Foto: Mario Knezović

Foto: Mario Knezović

Foto: Mario Knezović

Spomenik je u mjestu nedaleko Posušja izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića.

Br. pregleda: 2493

Autor: Hina/CroExpress

Hercegovački franjevac fra Mario Knezović opovrgnuo je medijske napise kako je kod Posušja otkriven spomenik NDH u obliku karte koja obuhvaća Hrvatsku i BiH. Kaže da je u rodnome mjestu postavljeno spomen obilježje svim hrvatskim žrtvama.

‘Zapravo je nevjerojatno kako su mediji nasjeli na lažnu vijest povodom objave članaka na više portala o otkrivanju spomenika u selu u BiH kod Posušja, kako pišu, u obliku Velike Hrvatske. Time su, zapravo, ti portali i kritičari grubo prekršili međunarodno priznate i uspostavljene granice tih država’, objavio je fra Mario Knezović. Pojasnio je kako je spomenik u obliku zemljovida na kojemu se zajedno nalaze Hrvatska i BiH jasno razdvojene s međunarodno priznatim granicama, te da se ne može raditi o ideji NDH.

‘Vidljivo je da tu nema posezanja ni za čijim teritorijima jer spomenik isključivo obuhvaća trenutačne, legalne, međunarodno priznate granice ove dvije države. Oni koji si umišljaju da nešto znaju valjda toliko znaju da Istra i Sjeverno primorje nisu bili u sastavu NDH’, dodao je fra Mario Knezović.

Dodao je kako se čudi medijskim interpretacijama da se radi o zagovaranju NDH dodajući da se radi o ‘površnoj vijesti i površnim zaključcima’.

Spomenik je u mjestu nedaleko Posušja izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić.

27.08.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014