NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

OVO JOŠ NISTE VIDJELI 'Kroz' jednu austrijsku katoličku crkvu prolazi cesta

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Podijeljena crkva.

Autor: CroExpress

Katolička crkva u mjestu Kreuzbichel u austrijskoj saveznoj državi Kärnten vrlo je neobična. Naime, tko ondje želi sudjelovati na misnom slavlju, od svećenika će biti razdijeljen – prometnicom

Kroz pola crkve, koja se još naziva i 'podijeljenom crkvom', vodi cesta. Prezbiterij je na jednoj strani, a dvokatni prostor za vjernike s klupama za sjedenje na drugoj strani. Oba dijela crkve otvorena su s pogledom na cestu, odnosno drugi dio građevine. A svećenik, u slučaju da cestom prođe neko vozilo, nakratko mora zastati, piše Svjetlo Riječi.


Foto: Andreas Gelbach/wikimedia commons

Kako je crkva u povijesti bila malena i nije bilo natkrivenoga prostora za vjernike, jedan se župnik dosjetio da izgradi neku vrstu skloništa za brojne posjetitelje. Stoga je oko 1820. godine podignut drugi dio ove građevine, s druge stranu ceste. Na dva kata postavljene su klupe s kojih se pruža izravan pogled na oltarni prostor.

Crkva je posvećena i dvaput godišnje ondje se slavi misa. Najprije proljetni blagoslov polja te misno slavlje na ponedjeljak poslije Duhova. Cesta se tim prilikama ne blokira, ali njom ionako nema puno prometa.

30.08.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014