NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

Poslovne vijesti

HRVATSKA BRODOGRADNJA PREDSTAVLJENA U HAMBURGU 'Izrazito značajna gospodarska grana koja snažno utječe na zaposlenost'

Foto: HGK

Foto: HGK

SMM Hamburg je jedan od najvažnijih sajmova pomorstva i brodogradnje u svijetu.

Autor: CroExpress

‘Hrvatska brodogradnja izrazito je značajna industrijska grana koja snažno utječe na trgovinsku bilancu zemlje i zaposlenost budući da u proizvodnji i opremanju brodova sudjeluju i brojni dobavljači brodske opreme. Više od 180 proizvođača brodske opreme zapošljava oko sedam tisuća djelatnika. Radi se o raznolikim profilima tvrtki koje proizvode dijelove i opremu za sve segmente broda,’ rekla je Gordana Ribarić iz Sektora za industriju HGK povodom nastupa hrvatskih tvrtki na Međunarodnom sajmu brodogradnje SMM 2018. u Hamburgu u organizaciji HGK.

‘Kroz nastupe na međunarodnim sajmovima tvrtke
nastoje pratiti trendove u europskoj brodogradnji koji se odnose na porast potražnje za kruzerima, naročito onima za polarne ekspedicije, te za off shore vjetroelektranama,’ napomenula je Ribarić.

Sajam se održavao od 4. do 7. rujna, a na zajedničkom izložbenom prostoru na površini od 91 m2
izlagala su brodogradilišta Brodosplit d. d. Split, Uljanik d. d. Pula i Radež d. d. Blato te proizvođači brodske opreme Indi metal d. o. o. Vodnjan, Elka d. o. o. Zagreb, Adriawinch d. o. o. Split, TTK d. o. o. Karlovac, MPD Tvornica pumpi d. d. Daruvar, ACM-JEK d. o. o. Zagreb, MEP d. d. Rijeka, Emarine d. o. o. Rijeka i EBC Technology Varaždin. Uz Hrvatsku, zajedničko su izlaganje na svojem nacionalnom štandu ove godine organizirale su još 22 zemlje.

‘Zbog
visoke izvozne orijentiranosti tvrtkama su izuzetno važni kontinuirani nastupi na međunarodnim sajmovima radi pronalaska potencijalnih novih kupaca’, istaknuo je pomoćnik direktora prodaje Brodogradilišta d. d. Split Dino Jugov.

Direktor tvrtke TTK d.o.o.
Damir Schiller iskazao je važnost nastupa na sajmovima kao mjestima susreta ne samo potencijalnih novih kupaca, već i novih dobavljača te mjesta na kojem se prate najnovije tehnologije.

SMM Hamburg je jedan od
najvažnijih sajmova pomorstva i brodogradnje u svijetu te najveći europski sajam namijenjen brodogradilištima i proizvođačima povezanim s brodogradnjom i pomorstvom. Ove se godine u sklopu sajma održavao i Maritime Future Summit, globalni kongres o zaštiti okoliša u brodogradnji te međunarodna konferencija o sigurnosti u brodogradnji. Na prošlom sajmu 2016. godine svoje je proizvode i usluge predstavilo više od dvije tisuće izlagača, a sajam je posjetilo gotovo 50 tisuća posjetitelja.

10.09.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014