NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

Kultura

SVJEDOČANSTVO HRVATSKE EMIGRANTKINJE Predočeno u knjigu 'Dnevnik iz tuđine'

O desetljećima iseljeničkog života u Australiji.

Autor: CroExpress

Hrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje knjige A Diary from the Croatian Diaspora / Dnevnik iz tuđine autorice Vande Boras Podravac iz Canberre u četvrtak 13. rujna 2018. s početkom u 13 sati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb. Uz autoricu Vandu Boras Podravac o knjizi će govoriti: ravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, te urednica Vesna Kukavica. Voditeljica predstavljanja: prof. Ljerka Galić.

O knjizi i autorici

Autorica Vanda Boras Podravac, sociologinja i aktivistica civilnih udruga hrvatske zajednice u Australiji, nastoji postići dokumentarističku uvjerljivost egzilantskih pustolovina koje su iza ‘željezne zavjese’ ostavljale jedan nepravedan svijet, a uvodile nju i njezinu obitelj u svijet novih izazova na drugim meridijanima, s nizom drukčijih prepreka poput jezičnih barijera ili pak kulturoloških razlika u stilu života.
Autorica nastoji svojim radnim angažmanom, i uključivanjem vlastitoga supruga i djece u institucije nove sredine, postići nužnu adaptaciju i bijeg iz iracionalnih i traumatiziranih izbjegličkih stanja u koordinate stvarnosti, što joj srećom i uspijeva.

Za svoj rad autorica je primila visoko odlikovanje Kraljice Elizabete II The Medal of the Order of Australia. Spisateljičin narativ oblikovan je od uspona i padova koje je doživjela na krivudavoj migrantskoj ruti preko pola zemaljske kugle, konstruiravši upečatljivu tekstualnu kompoziciju vlastitog života. Njezina se iskustva neprestano obogaćuju iz više smjerova, što čitateljskoj percepciji ove (pri)povijesti nudi neodoljivi šarm Senjkinje, građanke svijeta s polustoljetnom australskom adresom. Profinjeni identitetski narativ, u čiji su koncept utkane autoričine internalizirajuće priče, odiše čitkošću u svih jedanaest tematskih cjelina i to s jasnim određenjem na junake i zlikovce kako iz života hrvatskog naroda za ‘olovnih vremena’ tako i iz osobnog Vandina iseljeničkog kruga. Riječju, individualna životna priča obuhvaća potresne fragmente naslovljenog narativnog izbora autorice Vande Boras Podravac (r. 1930.).

11.09.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014