NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

NIZOZEMSKI HRVAT NAPRAVIO NEŠTO ŠTO JOŠ NITKO NIJE Ovih dana vrhunac njegovih napora borbe za oceane

Boyan Slat (foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken / wikimedia commons)

Boyan Slat (foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken / wikimedia commons)

Nakon petogodišnjih priprema i obavljenih pokusa.

Br. pregleda: 2057

Autor: CroExpress

Ideja koju je 2012. osmislio Boyan Slat, Nizozemac hrvatskog podrijetla, napokon je postala stvarnost. Neprofitnu organizaciju Ocean Cleanup osnovao je s ciljem čišćenja oceana od plastičnog otpada, kojeg, prema nekim procjenama, samo na Tihom oceanu, ima više od 80 tisuća tona.

Kako prenosi Glas Hrvatske, brod koji za sobom vuče duge plastične cijevi ispunjene zrakom kako bi počistio te goleme količine otpada, isplovio je u subotu iz San Francisca na pokusnu vožnju prije nego što nastavi plovidbu prema nakupini smeća na Pacifiku koje se prostire na gotovo milijun četvornih kilometara. Cilj je u idućih pet godina isprazniti polovinu GPGP-a (The Great Pacific Garbage Patch) ili oko 40.000 tona.

Nakon petogodišnjih priprema i obavljenih pokusa stigao je vrhunac naših napora, rekao je Slat agenciji France-Presse.

- Želimo se uvjeriti u to da sve ovo funkcionira i za nekoliko mjeseci ugledati prve komade plastičnog otpada u luci, što će značiti da je tehnologija ispravna - kazao je Slat.

Uspjeh pokusnog isplovljavanja značit će da će se u dogledno vrijeme u čišćenje oceana moći poslati čitava flota sa šezdesetak sustava za čišćenje, dodaje.

Bit će to prvi pokušaj čišćenja gomile smeća otkrivene 1997. u kojoj se, prema procjenama, nalazi čak 1,8 trilijuna komada plastičnog otpada. Većinom je riječ o otpadu koji u more stiže iz rijeka, ali i ribarskoj i nautičkoj opremi poput dijelova mreža i užadi.

12.09.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014