NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

GRABAR-KITAROVIĆ ZA KLEINE ZEITUNG 'Europa je dopustila da uđe 1,2 milijuna mladih i snažnih muškaraca, žene i djecu su ostavili'

Foto: Hina

Foto: Hina

Na pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj, Grabar-Kitarović je rekla kako takva pitanja ‘čine bijesnom’.

Br. pregleda: 4943

Autor: CroExpress

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za austrijski Kleine Zeitung. Odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi, nacionalizmu, svjetskome nogometnom prvenstvu i odrastanju u komunizmu.

Grabar-Kitarović je kazala kako Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. ‘Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen’, kazala je predsjednica, prenose Vijesti.hr

Grabar-Kitarović je svoju tvrdnju da hrvatski muslimani žive u strahu objasnila svojim nedavnim razgovorom s ‘hrvatskim muftijom’. Prema njezinim riječima, ‘on je potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo’.

Predsjednica je komentirala i nacionalizam te kazala da on privlači sve više pristaša u Europi zato što se ‘društva brane od opasnosti izvana’.

‘Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama’, istaknula je predsjednica.

Na pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj, Grabar-Kitarović je rekla kako takva pitanja ‘čine bijesnom’, iako, priznaje da u Hrvatskoj postoje i desni i lijevi ekstremi, no tvrdi kako oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za demokraciju u Hrvatskoj.

‘Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor’, kazala je.

Što se tiče protuimigrantske politike mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, Grabar-Kitarović je kazala kako ih ne može osuditi jer ‘Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta’.

Hrvatska predsjednica je na kraju intervju opisala svoje odrastanje u komunizmu. ‘Nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna’, kazala je.

12.09.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014