NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

Hrvatska

HRVATSKI DRŽAVLJANI USKORO VIŠE NEĆE TREBATI VIZE ZA SAD? Pejčinović Burić lobirala u Washingtonu: 'Postoje volja i energija'

Foto: MVEP

Foto: MVEP

Tema i dvostruko oporezivanje.

Br. pregleda: 1186

Autor: CroExpress

Ministrica vanjskih i europskih poslova
Marija Pejčinović Burić u Washingtonu se sastala s američkim državnim tajnikom, Michaelom Pompeom. Među ostalim, teme su bile sklapanje ugovora o dvostrukom oporezivanju i ukidanje viza za hrvatske građane koji žele posjetiti SAD.

'Za hrvatske građane dva konkretna pitanja u odnosu sa SAD-om iznimno su važna:
ukidanje viza i dvostrukog oporezivanja. I na hrvatskoj i na američkoj strani postoje volja i energija da se konačno pronađe rješenje i da Hrvatska dobije status kao i ostale članica Europske unije', kazala je Pejčinović Burić, javlja HRT

Sve američke sugovornike ministrice Pejčinović Burić u Washingtonu, od Savjeta za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, preko Kongresa, do uglednih think tankova, zanimala je energetska politika Hrvatske, ruske ambicije na jugoistoku Europe, te hrvatska vizija Europske unije u budućnosti.

'Prije svega smo se osvrnuli na naše bilateralne odnose s naglaskom na gospodarske, naravno na LNG, kao jedna važna poveznica, jedna važna tema i za Ameriku i za Hrvatsku. O ugovorima koji bi poduprli još jednu bolju gospodarsku suradnju, sklapanju ugovora o ukidanju dvostrukog oporezivanja. Isto tako o ukidanju viznog programa. To su sve pitanja koja su važna za građane Hrvatske, ali posebno za razvoj investicija, ali i trgovine između Hrvatske i SAD-a', naglasila je ministrica.

Hrvatska šefica diplomacije naglasila je u razgovoru s američkim kolegom u Washingtonu da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose koje bi trebalo podupirati češćim izravnim kontaktima, a govoreći o regiji, upozorila je na opasnost prekrajanja granica jer se bilo kakva podjela takve vrste može 'replicirati i na druge države u regiji'.

Iza kamera zatvorenih vrata ministrica Pejčinović Burić iznijela je stajalište službenog Zagreba o važnosti legitimnosti izbora u Bosni i Hercegovini te važnosti dijaloga Srbije i Kosova. 'Mi smo izrazili našu zabrinutost da se govori o razmjeni teritorija, jer mislimo da to nije načelo na kojem su poslije Drugog svjetskog rata funkcionirale europske zemlje i da ne bi bilo dobro raditi podjelu po etničkim linijama', kazala je.

14.09.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014