NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

NJEMAČKA CARINA PROMIJENILA TAKTIKU Sada još efikasnije hvata Hrvate koji ne stave njemačke tablice na vrijeme

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Izvod iz zakona

Izvod iz zakona

Vožnja s hrvatskim tablicama do godinu dana. Ali!

Br. pregleda: 29189

Autor: Stjepan Bingula

Njemačka carina (ZOLL) je promijenila taktiku hvatanja prekršitelja koji automobile s hrvatskim (i drugim stranim) registracijama voze duže nego što bi smjeli. Sada su još efikasniji u njihovom 'hvatanju'.

Vožnja s hrvatskim tablicama do godinu dana. Ali!

Recimo prvo ono što smo već nekoliko puta rekli - koliko se dugo takvi automobili smiju voziti. U njemačkom zakonu stoji da se do šest mjeseci može voziti s hrvatskim tablicama, a nakon toga se mora platiti porez. Tako se, u načelu, smije voziti ukupno godinu dana. Dakle, prvih šest mjeseci bez obaveza i drugih šest mjeseci s plaćenim porezom. Nakon toga se prijavljuju njemačke tablice ili prodaje automobil.

Ali! Iduća stvar je vrlo bitna.

Ako ste 'središte života' preselili u Njemačku, onda morate tablice promijeniti i prije. Središte života je ondje gdje radite i živite. Primjerice, ako ste na dulje vremena iznajmili stan, ako vam obitelj živi u Njemačkoj, djeca idu u školu... ondje vam je tu središte života. I tablice morate zamijeniti i prije isteka roka. Stoga je bolje da čim prije riješite problem tablica kako biste izbjegli bespotrebne komplikacije.

Nova carinska taktika

ZOLL sada rijetko koga zaustavi da bi ga kontrolirao. Sada jednostavno zapišu broj registracije u vožnji, kontroliraju parkirališta i zabilježe tablice. Zatim u Hrvatskoj zatraže informacije o vlasniku. Pa šalju vlasnicima dopise na adresu u Njemačkoj da dostave podatke od kada su ovdje i od kada su tu s autom hrvatskih tablica.

Eto, mnogi su se opekli plaćanjem kazni i prekršaja za utaju poreza, prekršaja za vožnju bez registracije. Zato ne slušajte onu balkansku 'ma samo vozi, tko te pita' koju ste čuli da prijatelja vašeg prijatelja, njegove cure, dečka tetine nećakinje koji 'tako već godinama voze po Njemačkoj'.

Ako se ipak odlučite ignorirati dobronamjeran savjet, spremajte već sada određen iznos mjesečno na stranu tako da imate kad vas iznenade.


O autoru

Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa 'Nova budućnost u Njemačkoj' i 'Moj život sutra...Njemačka'.


20.09.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014