NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

12.12.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

MAJCI DJEVICI SIROMAHA Vjernici HKM Donja Rajna-Moers hodočastili u Banneux

Foto: HKM Donja Rajna-Moers

Foto: HKM Donja Rajna-Moers

Tradicija hrvatskog hodočašća u Banneux traje još od 1975. godine.

Autor: D.L./hkm-moers.com

Hrvatska katolička misija Donja Rajna-Moers hodočastila je 15. rujna 2018. u marijansko svetište Majci Djevici siromaha u Banneux (Belgija).

Na samom početku hodočasničkog programa organizator hodočašća fra Pavo Filipović je pozdravio sve nazočne i izrazio zadovoljstvo što se svake godine vjernici Hrvati iz Belgije, Nizozemske, Luxemburga i Njemačke okupljaju u ovom svetištu. Meditativno-molitveni program započeo je u 10:30 kojeg je predvodio fra Josip Filipović uz animaciju i pjevanje zbora mladih kojeg vodi pastoralni suradnik Darko Lovrinović.

Nakon meditativno-molitvenog programa započelo je sveto misno slavlje kojeg je predvodio fra Filip Karađa, župnik župe sv. Ivana Krstitelja iz Podmilačja. U koncelebraciji je bilo još desetak svećenika koji su prethodno pomogli ispovjediti hodočasnike. Po završetku svetoga misnog slavlja uslijedio je blagoslov bolesnika i nabožnih predmeta te je druženje nastavljeno uz zajednički objed pod šatorom ispred svetišta. Nakon ručka, u 16h započeo je put križa od hrvatske kapele 'Regina Croatorum' kojeg su predvodili svećenici koji pastoralno djeluju na sjeverozapadu Njemačke.

Tradicija hrvatskog hodočašća u Banneux traje još od 1975. godine, kada je Pater Drago Rogina preuzeo Hrvatsku katoličku misiju u Liegeu, a od 2009. godine Djevici Siromaha Hrvati hodočaste treće subote u rujnu i ondje ih se okupi oko tisuću. U Banneuxu su Hrvati sagradili i Hrvatsku kapelicu Kraljici Hrvata.

Marija se ukazala 1933. godine u malome belgijskome selu Banneux, koje je tada imalo oko 300 stanovnika. Prvi put se 15. siječnja ukazala maloj Marietti Beco, potom joj se kao Djevica siromašnih ukazala još sedam puta. Molite puno – bila je posljednja Marijina preporuka.


25.09.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014