NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

09.12.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

VJEROVALI ILI NE Bavarska ulaže velik novac u - svemirski program! Kritičari poludjeli: 'To je megalomanija'

Foto: Markus Söder / Twitter

Foto: Markus Söder / Twitter

Foto: Markus Söder / Twitter

Söder je na Twitteru objavio logotip s natpisom 'Bavaria One' i svojim stiliziranim likom.

Autor: CroExpress

Bavarska vlada u utorak je na sjednici u Münchenu odlučila da će sa 700 milijuna eura financirati desetogodišnji svemirski program imena 'Bavaria One'.

Bavarski premijer Markus Söder (CSU) rekao je da je riječ o konceptu baziranom na ideji da se bavarski praktični problemi mogu rješavati promatranjem iz svemira. Dodao je da je riječ o strateškom tehnološkom konceptu koji donosi ekonomsku povezanost i znanstvene dobrobiti.

Opozicija je odmah kritizirala projekt. Čelnik Freie Wähler (FW) Hubert Aiwagner kazao je kako bi projekt trebao nositi ime 'Bavarska megalomanija' te da bi savezna pokrajina prvo trebala riješiti očite probleme svojih poslovnih lokacija poput problema s mobilnim signalom i neujednačenom kvalitetom interneta.

Söder je odbio kritike, rekavši da oni ne gledaju dugoročno i da Bavarska može biti uspješna samo ako se 'usudi gledati u budućnost'. 'Imat ćemo praktične dobrobiti koji se još ne vide. Zapravo idemo u svemir kako bismo bolje vidjeli svijet, imali bolji pogled na male probleme koje imamo.'

Strategija se sastoji od 10 planova djelovanja koji uključuju velik broj individualnih mjera. Primjerice, osnivanje najvećeg učilišta za aeronautiku u Ottobrunnu, s 2000 studenata i 50 profesora. Tu su i izgradnja satelita, Hyperloop tračnica po kojima transportne kapsule putuju gotovo brzinom zvuka, proširenje Njemačkog zrakoplovno-svemirskog centra u Oberpfaffenhofenu...

'Postoji ogroman interes investitora i tvrtki', rekao je, zaključivši da je riječ o dobro investiranom novcu.

Söder je na Twitteru objavio logotip s natpisom 'Bavaria One' i svojim stiliziranim likom. U Bavarskoj će se 14. listopada održati izbori za pokrajinski parlament. 

03.10.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014