NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

09.12.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

FRATRI PRETVORILI PRASTARE VAGONE U SAMOSTAN Služe im kao kapelice, ispovjedaonice...

Foto: Famiglia Cristiana

Foto: Famiglia Cristiana

Trude se nasljedovati primjer svojeg utemeljitelja Sv. Franje Asiškoga.

Br. pregleda: 2908

Autor: CroExpress

Od 1976. jedna napuljska zajednica franjevaca živi od stvari koje drugima ne trebaju ili ih bacaju, a za hranu im služi voće i povrće kojem istječe rok. Čak je i njihova adresa nešto što su drugi davno prestali koristiti i otpisali – oni su pet starinskih vagona iz 1940-ih u vlasništvu države pretvorili u samostan, piše nedjelja.ba. Poznat je po imenu Stanica duše (La stazione dell'anima).

Vagoni im služe kao kapelice, ćelije, ispovjedaonice, mjesto za rad i primanje posjetitelja. Uz to imaju i vrt te mali voćnjak. Osmorica fratara žive u krajnjem siromaštvu istodobno pomažući drugima kojima pomoć treba. Trude se nasljedovati primjer svojeg utemeljitelja Sv. Franje Asiškoga, hvaleći Gospodina za sva stvorenja.

Foto: Famiglia Cristiana

Djeluju u jednoj od najopasnijih četvrti u Europi, u kojoj obilaze ljude, suosjećaju s njima i trude se pružiti duhovnu utjehu onima koje susreću. Također, služe u župi te posjećuju zatvore i bolnice. Od dobročinitelja ne primaju novac, već potrepštine poput pokrivača i hrane koju kuhaju na staroj peći, dajući dio i osobama u potrebi.

Foto: Famiglia Cristiana

Mnogima je zasigurno teško shvatiti ovakav način života, a jedan od fratara pokušao ga je objasniti novinaru talijanskog katoličkog časopisa Kršćanska obitelj (Famiglia Cristiana). 'Vlak predstavlja putovanje, ali također i jednostavnost te nesigurnost. Ovim vrijednostima nastojimo obnoviti duhovnost i učenja Sv. Franje', rekao je fra Carlo.

03.10.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014