NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

KAD JUNACI UMIRU, ONDA SRCA DRHTE Na današnji dan poginuo je legendarni Andrija Matijaš 'Pauk' čija će poruka prije Oluje ući u legendu

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

U spomen na Andriju Matijaša Četvrta gardijska brigada dobila je i naziv Pauci.

Br. pregleda: 1797

Autor: CroExpress

Njegov ratni put i život završili su 9. listopada u borbama na prilazima Mrkonjić Gradu za vrijeme operacije Južni potez, u jednoj od zadnjih bitaka u Domovinskom ratu. Prošao je toliko bitaka, akcija, operacija, razaranja i svega što nosi ratno stanje, a poginuo je na samom kraju. U spomen na njega je Četvrta gardijska brigada dobila naziv Pauci, a on posmrtno čin general bojnika.

Na dan kada je poginuo Andrija Matijaš, već se više od dva mjeseca vijorio hrvatski barjak u Kninu, u koji je Pauk među prvima ušao sa svojim tenkistima.

Andrija Matijaš rođen je 31. srpnja 1947. u mjestu Pozorac pokraj Marine kod Trogira. Prelazi iz JNA u Hrvatsku vojsku i postaje zapovjednik samostalne satnije. Svoje vatreno kršenje ima na Baniji. Od prvih zarobljenih tenkova ustrojava Oklopnu bojnu 4. gardijske brigade da bi konačno 10. studenog 1992. godine postao njezin zapovjednik.

Za vrijeme Operacije Maslenica njegova bojna kod Kašića razbija srpske tenkove. Tu je i ranjen za vrijeme obilaska položaja kada je minobacačka granata pala dva, tri metra od njega. Unatoč ranama po cijelom tijelu bježi iz zadarske bolnice i vraća se na bojište.

Nakon Maslenice radi na daljnjem opremanju Oklopne bojne te prolazi šibensko bojište jednom, a zadarsko dvaput, prije nego je 1. listopada 1993. prepustio mjesto zapovjednika mlađima i postao načelnik oklopnih postrojbi Četvrte brigade.

Godinu dana kasnije postaje načelnik brigade, a zbog ranjavanja dozapovjednika Damira Krstičevića preuzima vodstvo u operacijama pripremama za operaciju Oluja - Zima '94, Ljeto '95 za vrijeme koje je osobno prevodio napredovanje u Bosansko Grahovo.

Kao zamjenik zapovjednika Četvrte u Oluji je među prvima sa svojim tenkistima ušao u Knin i Šipovo. Poginuo je u borbama na prilazima Mrkonjić Grada 9. listopada 1995. godine za vrijeme operacije Južni potez. U spomen na Andriju Matijaša Pauka Četvrta gardijska brigada dobila je i naziv Pauci, a on posmrtno čin general bojnika.

Jedna od izjava Andrije Matijaša Pauka, koja je obilježila njegov ratni put, zabilježena je 1993. godine. Pripremajući se već tada sa svojim oklopnjacima za oslobađanje Knina, Pauk je u svom dnevniku zapisao: 'Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja'.

Time je prvi nagovijestio Oluju, kojom je dvije godine kasnije od srpskih okupatora oslobođena Hrvatska. 

Vječno počivalište mu je u rodnom Pozorcu, u Marini kod Trogira, na groblju Gospe od Anđela.

09.10.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014