NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

09.12.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

NAKON DVIJE GODINE Podijeljen sakrament Krizme u HKM Donja Rajna Moers

Foto: Mile Verkic

Foto: Mile Verkic

U svojoj inspirativnoj propovijedi biskup dr. Tomo Vukšić je na slikovit način govorio o sedam darova Duha Svetoga.

Autorica: Maja Jukić/HKM-Moers.com

U nedjelju, 07. listopada 2018. godine u Hrvatskoj Katoličkoj misiji Donja Rajna Moers, nakon dvije godine, ponovno je proslavljen sakrament Svete Potvrde (Krizme).

U crkvi sv. Martina u Repelenu, Moers, ove godine sakrament Krizme primilo je 18 mladih krizmanika, koji im je podijelio biskup dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini.

Riječi dobrodošlice biskupu, u ime krizmanika, vjernika i župe, uputio je voditelj HKM Donja Rajna Moers, župnik fra Josip Filipović, nakon čega je uslijedilo misno slavlje i prigodna propovijed u potpunosti posvećena krizmanicima.

U svojoj inspirativnoj propovijedi biskup dr. Tomo Vukšić je na slikovit način govorio o sedam darova Duha Svetoga i važnosti ovog sakramenta za krizmanike i određenje njihovog puta u katoličkoj Crkvi:

'Danas ćete, draga mladeži, primiti sedam darova Duha Svetoga, koje ste učili na vjeronauku, kao neku vrstu školske lekcije. Od danas, trebali biste započeti životnu primjenu tih istih primljenih darova. Vi ste danas kao netko tko u poljoprivrednoj apoteci nabavlja sedam sjemenki krasnoga cvijeća i želi ih posaditi kako bi ti cvjetovi nikli, procvjetali i zamirisali ili donijeli onaj plod koji je Božja providnost po prirodnim zakonima zapisala. Vi ste danas primili sedam sjemenki, sedam darova Duha Svetoga, a hoće li oni zaista izniknuti, prolistati, procvjetati i zamirisati milošću Božjom, zavisi najvećim dijelom o vama. Nemojte nikad zaboraviti da Duh Sveti rado djeluje u svima nama.'

Osim toga, biskup je naglasio kako se, u današnjem vremenu, kada krizmanike daruju roditelji, kumovi i prijatelji s mnoštvom skupih materijalnih darova, ne smije zaboraviti ono najvrednije, a to su upravo darovi Mudrosti, Razuma, Savjeta, Jakosti, Znanja, Pobožnosti, i Straha Božjega, koje su primili na ovom misnom slavlju.

Krizmanici su također aktivno sudjelovali u misnom slavlju kroz pozdrav biskupu, pjevanje psalama, prinos darova, molitvu vjernika i zahvalu na kraju mise, dok su svojim pjevanjem svečanosti doprinijeli i članovi mješovitog župnog zbora HKM Donja Rajna Moers.

Na kraju mise župnik fra Josip Filipović je posebno zahvalio roditeljima krizmanika, koji su podržali svoju djecu i doveli ih do ovog čina, i čestitao kumovima i krizmanicima. Također je pozdravio i fra Mišu Sirovinu, voditelja HKM Rotterdam, odnosno hrvatskog svećenika za cijelu Nizozemsku, koji je koncelebrirao na svetoj misi. Slavlje krizmanika nastavljeno je prigodnim fotografiranjem i čestitkama u dvorištu crkve.

10.10.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014