NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2018
tekst
tekst

BiH

DODIK NEĆE PODRŽATI TUŽBU BIH PROTIV HRVATSKE 'Komšić nije autentični predstavnik hrvatskih nacionalnih interesa'

Foto: Wikimedia commons/Medija centar Beograd

Foto: Wikimedia commons/Medija centar Beograd

Misli da to nije produktivno za BiH.

Autor: Hina/CroExpress

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da neće podržati moguću tužbu Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora zbog gradnje Pelješkog mosta, a što zagovaraju njegovi budući kolege u državnom vrhu Željko Komšić i Šefik Džaferović.

‘Mislim da to nije produktivno za BiH i neću to podržati iako možda i imam neke razloge zbog opstrukcije Hrvatske u pogledu izgradnje mosta na Savi kod Gradiške’, izjavio je Dodik u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju TV1.

Time je aludirao na činjenicu da je vlastima u Republici Srpskoj gradnja novog mosta preko Save kod Bosanske Gradiške već godinama prioritet jer bi se time otklonilo sadašnje usko grlo na međugraničnom prijelazu kojega predstavlja stari most.

Gradnjom novog mosta ujedno bi se osiguralo povezivanje autoceste od Banje Luke prema granici s Hrvatskom s autocestom Zagreb-Lipovac. Prema sadašnjim najavama gradnja novog mosta što ga u jednakim omjerima financiraju BiH i Hrvatska trebala bi početi na proljeće 2019. godine.

Dodik je ocijenio da je Komšić ‘malo prenaglio’ u svađama kako s Hrvatskom tako i sa Srbijom, a to otežava mogućnost da novo Predsjedništvo BiH profunkcionira kao partner državama regije.

‘Komšić Hrvatskoj prijeti tužbom zbog Pelješkog mosta, a Srbiji govori da prizna samoproglašeno Kosovo. Svakako da to umanjuje šansu za bilo kakav politički proces na regionalnoj razini’, kazao je Dodik.

Komšić nije autentični predstavnik hrvatskih nacionalnih interesa u BiH i činjenica da hrvatske političke predstavnike izglasavaju Bošnjaci može biti opasna politička igra, ocijenio je Dodik.

12.10.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014