NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

'PROVALJUJU U KUĆE, DRŽE NOŽ POD VRATOM DJECI' Veliki prosvjed u Bihaću zbog eskalacije migrantske krize

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Koliko ih točno sada boravi u tom području nitko ne zna.

Br. pregleda: 3268

Autor: Hina/CroExpress

Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u subotu navečer u Bihaću kako bi prosvjedovali zbog eskalacije migrantske krize na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini pri čemu su zahtijevali odlučnije angažiranje državnih tijela vlasti kako bi se taj problem napokon stavio pod nadzor.

Na središnji gradski trg prosvjednici su došli s transparentima s porukama poput ‘Bihać je naš’, a jedan od organizatora, vijećnik u Gradskom vijeću Sejo Ramić, burno je pozdravljen kada je u govoru istaknuo da ovo nije prosvjed protiv migranata nego protiv vlasti koje ne poduzimaju ništa da bi njima stvorili uvjete za boravak, a građanima pružili sigurnost.

‘Do sada smo molili pomoć, a sada tražimo brzu reakciju’, kazao je Ramić.

Ramić je pred kamerama iznio i optužbe protiv migranata. Tako je iznesen podatak da su jednom gimnazijalcu stavili nož pod vrat kako bi ga opljačkali, kako se provaljuje u kuće, upada u osnovne škole.Neki od govornika zauzeli su se za to da se učini pritisak na vlasti kako bi se proglasilo izvanredno stanje te autobusnim prijevoznicima i Željeznici Federaciji BiH zabranio prijevoz migranata prema Bihaću.

Prema podacima županijskog MUP-a u taj dio BiH svakog dana stiže između 100 i 150 ilegalnih migranata, a policija bilježi stalni porast broja izgreda vezanih uz migrante.

Od početka godine u Unsko-sansku županiju je stiglo više od 10 tisuća migranata, no riječ je samo o onima koji su registrirani, a pretpostavlja se da ih je zapravo stiglo barem tisuću do dvije više.

Koliko ih točno sada boravi u tom području nitko ne zna. Posljednja je procjena da je riječ o nekoliko tisuća migranata koji planiraju nastaviti put prema Hrvatskoj, a koncentrirani su uglavnom na području Bihaća i Velike Kladuše.

Selam Midžić, tajnik Crvenog križa u Bihaću, kazao je da oni i dalje osiguravaju prehranu za oko 800 osoba koliko ih u prosjeku boravi u improviziranom migrantskom centru u ruševnoj zgradi nekadašnjeg bihaćkog učeničkog doma gdje migranti svakodnevno dolaze i odlaze.

‘Tražili smo da se državna tijela vlasti uključe, a to se do danas nije dogodilo’, kazao je Midžić.

21.10.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014