NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

ZNATE LI TKO JE BIO PRVI HRVATSKI PILOT? Umro je na današnji dan prije točno 40 godina

Foto: krizevci.net

Foto: krizevci.net

Na originalnim fotografijama ostali su zabilježeni njegovi letovi avionom u Zagrebu i Osijeku.

Autor: CroExpress

Prvi hrvatski pilot Dragutin Novak, skromni svestrani i samozatajni mehaničar ušao je u našu kulturno-tehničku povijest i baštinu kao prvi hrvatski zrakoplovac, pilot aviona. Novak je umro na današnji dan 1978. godine.

Rođen je u Zagrebu 16. veljače 1892. godine u Ilici 19. Rano ostavši bez roditelja, školuje se za preciznog mehaničara u Tropavi u Šleskoj, a po povratku u Zagreb, upoznavši prvog hrvatskog konstruktora aviona, već poznatog inovatora Slavoljuba Penkalu, postaje avijatičar na njegovu avionu i ulazi u plejadu prvih europskih letača. Na originalnim fotografijama ostali su zabilježeni njegovi letovi avionom u Zagrebu i Osijeku. 
Foto: krizevci.net

Pobjedama na zrakoplovnim priredbama u Budimpešti 1912. i Grazu 1913. godine, postaje vrhunski europski pilot. Drago Novak pronio je glas Zagreba i Hrvatske sudjelujući na velikim natjecanjima kao letač na avionima zagrebačkog poduzetnika Mihaila Merčepa, vlasnika fotografskog ateljea, koje su avione za njega konstruirali Slovenci braća Edvard i Jože Rusjan, koji su iz Slovenije došli na rad u prvu hrvatsku radionicu aviona u Zagrebu.

Velike zasluge u izradi konstrukcija aviona imao je Dragutin Novak, koji je kao
odličan poznavatelj motora, a usto i pilot, pridonio sigurnom letu tih aviona. 

Foto: krizevci.net

Za vrijeme I. svjetskog rata
mobiliziran je u austrijsko vojno zrakoplovstvo gdje je postao priznatim nastavnikom-instruktorom za obuku letenja austrijskih vojnih pilota, a nakon što je u jednoj od borbenoj akcija, prilikom eksplozije projektila u blizini njegovog aviona, izgubio sluh na jedno uho.

Foto: krizevci.net

Poslije I. svjetskog rata, u Kraljevini SHS nije mogao dobiti odgovarajuće zaposlenje u avijaciji (odbili su ga bez obrazloženja), no zahvaljujući svojoj stručnosti probijao se kroz život obavljajući razne poslove, pa je dugi niz godina radio u križevačkoj električnoj centrali tzv. Munjari. Koristeći se svojim 'zlatnim' rukama, tehničkim smislom i organizatorskim sposobnostima postao je autobusnim i taxi poduzetnikom u Križevcima gdje se, sklopivši brak s Anđelom r. Pongrac iz Velikog Ravna, zadržao skoro 50 godina. 

Umro je u Zagrebu 31.listopada 1978. godine i pokopan na Mirogoju.

31.10.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014