NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2019
tekst
tekst

Zdravlje

HRKANJE DANAS MOŽETE Riješiti pomoću - lasera

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Hrkanje je zvuk koji proizvodimo kada dišemo za vrijeme sna - udisaj stvara vibracije nepca i nepčane resice.

Autor: Ordinacija.hr/ CroExpress

Tablete za spavanje, odlazak u drugu prostoriju, čepići za uši česte su strategije kojima se koristu partener hrkača – jer svi znamo da je uz zvuk hrkanja skoro nemoguće zaspati, piše Ordinacija.hr.

Prestanak pušenja, smanjenje tjelesne težine, promijene životnih navika ili neka kirurška rješenja do danas su bile opcije koje bi pacijente trebale riješiti hrkanja.

Laserom protiv hrkanja

Svaka osoba koja ima problema s hrkanjem potencijalni je kandidat za ovaj tretman. Radi se o tretmanu koji za cilj ima ojačati strukturu mekog nepca i uvule čime se postiže stabilnost tijekom disanja. Što trebate znati prije zahvata i kako se on provodi, pojasnio je stučnjak na tom području dr. med. Josip Lovrić, spec. opće kirurgije poliklinike Bagatin:

'Dolaskom na određeni broj tretmana, koje određuje kirurg, može se postići znatna redukcija hrkanja. Zahvati se provode bez lokalne anestezije, a nakon pregleda ždrijela liječnik može isto mjesto pošpricati anestetikom u spreju, a kada on počne djelovati, tankom sondom će prijeći preko mekog nepca i uvule(resice). Može se osjetiti blago žaranje ili peckanje u ždrijelu tijekom zahvata.'

Idealni kandidati za ovaj zahvat su oni koji su već bili na testiranju hrkanja u jednom od laboratorija za san u Hrvatskoj.

Simptomi 24 sata nakon zahvata nalikuju blagoj prehladi zbog otoka sluznice.

06.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014