NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

BiH

BOŠNJAČKI AKADEMIK 'Da Komšić ima političkog morala i kulture, ne bi se kandidirao, on ne predstavlja Hrvate'

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Smatra da se Komšić morao suzdržati od prijetnji koje upućuje susjednim zemljama.

Autor: Hina/CroExpress

Akademik Muhamed Filipović, jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca ocijenio je u utorak da Željko Komšić nema legitimitet predstavljati Hrvate jer su ga za hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrali Bošnjaci i da ima morala Komšić se ne bi ni kandidirao.

Da Željko Komšić ima imalo političkog morala i kulture, prije svega, ne bi se kandidirao’, rekao je Filipović za TV Alfa u emisiji emitiranoj u utorak.

Komšić kao novoizabrani član BiH Predsjedništva nema legitimitet predstavljati Hrvate jer su ga izabrali Bošnjaci, rekao je Filipović.

‘Ne možete tvrditi da imate podršku političke volje Hrvata, ako su za vas glasovali, prije svega, Bošnjaci. Komšić bi prvo trebao razmisliti ima li politički potencijal i legitimitet uopće govoriti u ime Hrvata’, rekao je Filipović.

Bosanskohercegovački akademik i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije, Filipović je objasnio da se Komšić prema postojećem zakonu imao pravo kandidirati na izborima, no nema politički legitimitet kod Hrvata.

‘Ako je legalno kandidiran ne znači da njegova pobjeda ima politički legalitet. To bi značilo da zaista predstavlja volju naroda koji predstavlja’, pojasnio je Filipović.

Smatra da se Komšić morao suzdržati od prijetnji koje upućuje susjednim zemljama.

Po Filipovićevim riječima novo Predsjedništvo BiH u kojemu će biti Milorad Dodik i Šefik Džaferović bit će ‘kao stvoreno za opstrukcije'.

‘Predsjedništvo je dušu dalo za opstrukciju. Ono neće moći funkcionirati normalno, politički rezultat koje ono postigne ići će u korist Dodika. Apsurdno je da čovjek koji nije za BiH bude na njezinu čelu, ali nije rijedak slučaj da na čelo države dođe onaj koji će je upropastiti’, istaknuo je Filipović.

Za politiku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je i odlazeći hrvatski član BiH Predsjedništva, rekao je kako se ‘definira u Zagrebu’.

Filipović misli da će Čoviću ‘iz susjedstva najvjerojatnije biti sugerirano da vodi politiku totalne oporbe’.

07.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014