NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

VELIKA HOLIVUDSKA ZVIJEZDA HRVATSKOG PORIJEKLA Mogla bi nastupiti u filmu o Vukovaru

Foto: David Shankbone / wikimedia commons

Foto: David Shankbone / wikimedia commons

Bana je zvijezda mnogih blockbustera.

Br. pregleda: 1974

Autor: CroExpress

Holivudski glumac hrvatskog porijekla, Eric Bana, mogao bi zaigrati u hrvatskom filmu o borbi za Vukovar, 'Šesti autobus'.

Bana je zvijezda mnogih blockbustera – u životopisu ima 'Troju', 'Kralja Arthura', 'München', 'Hulka'... Rođen je u obitelji Banadinović. Otac Ivan rodom je iz Zagreba, a majka Eleanor je Njemica. Vijest je za 100posto potvrdio Dominik Galić, producent filma.

'Šesti autobus', koji bi se trebao početi snimati iduće godine, bavi se jednom ružnom pričom. Službeno je, naime, na Ovčaru iz Vukovara išlo pet autobusa vukovarskih zarobljenika koje su srpski vojnici većinu mučili i ubili te pokopali u zajedničku grobnicu. No, zna se i za postojanje šestog autobusa, čija sudbina nikada nije utvrđena. 

Dominik Galić bit će producent, a njegov otac Eduard redatelj. Hrvatski audiovizualni centar već je odobrio sredstva. 

'Ericu smo poslali scenarij u nadi da će ga pročitati. Nismo znali hoće li zbog obaveza moći raditi s nama. Zato me je jako ugodno iznenadilo kada sam od njega dobio poruku da je zainteresiran. Očito je scenarij iščitao, jer je rekao da ga podsjeća na Dunkirk', objašnjava Dominik Galić.

Film bi trebao pratiti glavnu protagonisticu, djevojku koja je kao mala s majkom protjerana iz rodnog Vukovara te je živjela u inozemstvu. U svojim odraslim godinama dolazi u domovinu iz koje su je otjerala ratna zbivanja te ovdje pokušava rekonstruirati sudbinu svog oca, branitelja o kojem zna samo da je ubijen u Vukovaru. Otkriva pritom i istinu o sudbinama brojnih Vukovara iz 'Šestog autobusa'.

07.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014