NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

Hrvatska

TODORIĆA IZRUČUJU HRVATSKOJ TOČNO Godinu dana nakon uhićenja u Londonu

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Todorić je na putu u Hrvatsku u srijedu oko 16,30 sati viđen u zračnoj luci u Londonu okružen s nekoliko policajaca u civilu.

Autor: HINA/ CroExpress

Nekad najmoćniji hrvatski gospodarstvenik Ivica Todorić, protiv kojeg je u Hrvatskoj pokrenuta državnoodvjetnička istraga zbog 'nepripadne imovinske koristi' od milijardu i 142 milijuna kuna u Hrvatskoj bi se trebao pojaviti godinu dana od uhićenja u Londonu, gdje se sklonio poslije izbijanja afere Agrokor.

Todorić je na putu u Hrvatsku u srijedu oko 16,30 sati viđen u zračnoj luci u Londonu okružen s nekoliko policajaca u civilu. Prema neslužbenim informacijama Todorić će zadnji ući u zrakoplov u Londonu i prvi ga napustiti u Zagrebu, a tijekom leta bit će odijeljen od ostalih putnika.

Temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska Todorić je lani, 7. studenog uhićen u Londonu, gdje je pobjegao uoči pokretanja istrage u slučaju Agrokor, tvrdeći da ga politički progone hrvatske vlasti.

Istog dana pušten je na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza, no prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora pa se od tada, uz ostalo, morao javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno.

Todorić se predao britanskim vlastima, 22 dana nakon što su hrvatski policijski istražitelji ušli u njegovu zagrebačku rezidenciju, nakon čega je otvorena istraga zbog sumnje da je uz pomoć sinova i suradnika izvlačio novac iz posrnulog koncerna.

Visoki sud u Londonu je 24. srpnja odbio Todorićev zahtjev da mu se odobri pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna. Njegovi odvjetnici su tada zatražili odgodu odluke uz obrazloženje da su tek preuzeli slučaj, da im treba vremena da se upoznaju s predmetom te da raspolažu s novim dokazima o politički motiviranom progonu.

Iako je na ročištu u rujnu obrana Ivice Todorića najavljivala nove dokaze, na raspravi 25. listopada ništa novog nije predočeno i cijela njezina argumentacija se svela na to da je Hrvatska izdala Europski uhidbeni nalog prerano, prije nego što se moglo sa sigurnošću zaključiti da će istraga završiti podizanjem optužnice i suđenjem.

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze svjedoka u Uskoku koji su naknadno procurili u javnosti te aferu Hotmail, poručujući kako se nada da će moći dokazati politički utjecaj na istragu.

Međutim, umjesto toga, na raspravi 25. listopada odvjetnik Hines sat i pol vremena pokušavao je dokazati da je Europski uhidbeni nalog izdan prerano, bez potvrđene optužnice, samo na temelju odluke o pokretanju istrage, što po njemu ne predstavlja jamstvo da će do će optužnice doista i doći, drugim riječima, da se uhidbenim nalogom prejudicirao ishod istrage.

Predstavnik britanskog tužiteljstva je u svom izlaganju branio odluku o izručenju i isticao da je prikupljeno mnoštvo dokaza prije izdavanja uhidbenog naloga.

Sudac Duncan Ouseley zaključio je da nema materijala na temelju kojeg bi mogao odobriti pravo na žalbu.

07.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014