NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

EU

USRED BUDVE Stotine ljudi poručile: 'Crnogorci su Srbi! Oslobodit ćemo srpsko more!'

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Na budvanskom skupu dominirala je poruka o nepostojanju crnogorske nacije.

Br. pregleda: 1127

Autor: Hina/CroExpress

Stogodišnja tzv. Podgoričke skupštine, kada je na nasilan način proglašeno ujedinjenje Srbije i Crne Gore, obilježena je u srijedu navečer u Budvi unatoč protivljenju crnogorskih vlasti i zabranama, a s okupljanja je odaslana poruka o nepostojanju crnogorske nacije.

Srpsko nacionalno vijeće najavilo je da će godišnjicu obilježiti diljem Crne Gore, unatoč zabranama u pojedinim mjestima i protivljenju crnogorskih vlasti i zabrani dolaska nekim srpskim intelektualcima koje je predvodio kontroverzni književnik Matija Bećković.

Proslavi u srijedu navečer u Budvi nazočilo je nekoliko stotina građana, a bili su prisutni svi čelnici prosrpskog Demokratskog fronta i svećenici Srpske pravoslavne crkve (SPS), a posebni gost bio je Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore i premijer zajedničke države u vrijeme Slobodana Miloševića.

Crnogorski premijer Duško Marković u više navrata upozorio je da je proslava takozvane Podgoričke skupštine provokacija i pokušaj stvaranja novih podjela, te da proslave tog i sličnih skupova nisu orijentacija službene Crne Gore.

Na budvanskom skupu dominirala je poruka o nepostojanju crnogorske nacije, a sudionici su poručivali da su ‘Crnogorci Srbi’, ‘važno je da se srpski narod ujedini’, ‘režim Mila Đukanovića bi će poražen’ i ‘oslobodit ćemo srpsko more'.

Bulatović je kazao da je državno ujedinjenje Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca veliki datum ‘naše prošlosti”.

Protojerej Srpske pravoslavne crkve, Momčilo Krivokapić ustvrdio je da je ‘prije 100 godina, svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao da nije Crnogorac, a svaki je Crnogorac znao da je Srbin'.

08.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014