NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

Svijet

SRBIJA ĆE PISATI SVIM PREMIJERIMA SVIJETA Thaci: 'Vučić je bio agresivan'

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Susret o normalizaciji odnosa.

Autor: Hina/CroExpress

Vlada Srbije priprema pismo i uputit će ga, čim prije, premijerima svih zemalja diljem svijeta kako bi upozorila na ponašanje vlasti Kosova kojim se 'ugrožavaju regionalni mir i stabilnost', objavljeno je u četvrtak u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila je u četvrtak na sjednici vlade da se u najkraćem mogućnom roku pripremi tekst pisma, koje će ona poslati predsjednicima vlada svih zemalja na svijetu, u kojem će ih upozoriti da Priština ugrožava regionalni mir i stabilnosti, objavljeno je na službenoj stranici srbijanske vlade.

U pismu će, kako je navedeno, biti ‘upozoreno na odluke i ponašanje 'privremenih institucija samouprave' u Prištini kojima se u potpunosti i kontinuirano krše svi postignuti dogovori, regionalne inicijative i međunarodni sporazumi’, pa čak i dokumenti koje su vlasti u Prištini ‘same donosile i usvajale’.

Vlada Srbije u tekstu kosovske institucije naziva ‘privremenim’, a Kosovo ‘takozvanom republikom’, čime se ustrajava na formalnom nepriznavanju jednogstrano proglašene neovisnosti Kosova.

Ovim pismom, istaknuto je, srbijanska vlada ‘želi skrenuti pažnju i sve zemlje pojedinačno upozoriti na ugrožavanje regionalnog mira i stabilnosti’, kao i na ‘namjerno i izravno urušavanje ozračja dijaloga’ s Prištinom.

Brnabić je naglasila neophodnost da se komunikacija sa svim partnerima diljem svijeta ‘pojača kako bi svi bili svjesni kompleksnosti situacije’ u kojoj Beograd sudjeluje u dijalogu sa Prištinom.

Time bi se ‘na najizravniji način dala puna potpora naporima predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i osigurala što veća sigurnost’ za Srbe na Kosovu, navedeno je službenoj internet stranici Vlade Srbije.

Tekst je objavljen uoči sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hashima Thacija sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini u Bruxellesu, na kojem se očekivalo usuglašavanje daljnjih koraka u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji uzajamnih odnosa. No, to se nije dogodilo.

'Vučićev diskurs agresivan'

Kosovski predsjedik Hashim Thaci ocijenio je u nakon sastanka da je u interesu dviju zemalja da postignu mirovni sporazum, ali da Srbija postavlja ultimatume, objavili su elektronički mediji u Srbiji, prenoseći Thacijeve izjave kosovskim novinarima.

Nakon najnovijeg neuspjelog kruga razgovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Europske unije Thaci je rekao da se dijalog ne može voditi ultimatumima, ocijenivši da je večerašnji razgovor praćen ‘agresivnim ponašanjem’ srbijanskog izaslanstva.

Kako javljaju prištinski mediji, Thaci je naveo da će se ‘tek vidjeti’ kako će se stvari kretati u budućnosti , ocijenivši da to ‘neće biti lak izazov’ jer ‘cijela politička scena Kosova treba preuzeti odgovornost za povijesni sporazum’.

Thaci naglašava kako ima ‘rezerve prema procesu’, uz ocjenu kako je ‘mala mogućnost da dođe do sporazuma’ i sugestiju da dijalog treba nastaviti.

Diskurs Vučića je bio agresivan, dok smo mi imali pravičan i izbalansiran odnos za realnu mogućnost zamjene rezolucije (Vijeća sigurnosti UN) 1244’, ustvrdio je Thaci.

Stajalište kosovskog predsjednika je da ‘nema alternative dijalogu’, uz ocjenu da su ostale mogućnosti ‘populistički glasovi i incidenti’. Beogradu sugerira kako ‘nema potrebe da se boji dijaloga’.

‘Kosovo će biti odgovorno i u dijalogu, ali i u svom djelovanju. Opća klima nije dobra, ali sam siguran da je dijalog proces za postizanje sporazuma’, istaknuo je Thachi.

On je uvjeren da će ‘dogovor biti postignut’, a pod tim podrazumijeva međusobno priznanje i prijam Kosova u Ujedinjene narode nakon postizanja sporazuma, prenijela je agencija Beta Thacijevu izjavu prištinskim medijima.

09.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014