NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.05.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

SLAVA MU Na današnji dan prije 157 godina umro je autor hrvatske himne

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Pisao je ljubavne i domoljubne pjesme.

Br. pregleda: 1211

Autor: CroExpress

Antun Mihanović, hrvatski pisac i političar i autor buduće hrvatske himne, preminuo je na današnji dan 1861. godine.

Mihanović je rođen 1796. u Zagrebu, u obitelji posjednika Matije Mihanovića i Justine rođ. Kušević. Filozofiju i pravo studirao je na Kraljevskoj akademiji znanosti u Zagrebu. Kao pravnik je radio 1813. pri Banskome stolu u Zagrebu, 1815–21. bio je vojni sudac, pretežito u Italiji, potom upravni činovnik u Rijeci, a 1836.–'58. radio je u austrijskoj diplomatskoj službi (u Beogradu, Solunu, Smirni, Carigradu, Bukureštu).

Brošurom Reč domovini od hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku, nastaloj prema raspravi 'Ogled o potrebi pisanja na vlastitom jeziku' talijanskoga književnika F. Algarottija, Mihanović je, dva desetljeća prije Ljudevita Gaja, najavio hrvatske preporodne težnje.

God. 1818. u Veneciji je pronašao rukopis Gundulićeva Osmana pa je objavio proglas Znanostih i narodnoga jezika prijateljom o potrebi njegova izdavanja.

Pisao je ljubavne i domoljubne pjesme, među njima i Horvatsku domovinu, tiskanu u Danici 1835., koja je poslije pod nazivom Lijepa naša postala hrvatskom himnom.

Umro je u Novim Dvorima kraj Klanjca. 

14.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014