NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2019
tekst
tekst

Zdravlje

10 RAZLOGA Zašto biste odmah mogli početi piti limunov sok

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Podrška je imunosnom sustavu.

Autor: CroExpress

Čaša vode i sok polovice limuna revitaliziraju tijelo i um. Donosimo 10 razloga zašto biste ovo piće trebali početi piti svakog dana.

1. Podrška je imunosnom sustavu. Limun je bogat vitaminom C koji pomaže tijelu da se bori protiv prehlada i gripa. 

2. Pomaže probavi. Molekularna struktura soka limuna slična je probavnih sokova želuca i ima pozitivan učinak na probavni trakt. Pomaže očistiti crijeva i stimulira ispuštanje želučanih sokova. Osim toga, može pomoći i smanjiti simptome nadutosti i napuhnutosti.

3. Oporavlja kožu.
Limun je sjajan za borbu protiv starenja kože. Antioksidansi pomažu u borbi protiv štete koju nanose slobodni radikali, odgovorni za simptome starenja.

4. Smanjuje apetit. Limun sadrži pektin, koji pomaže odagnati glad i stvoriti osjećaj sitosti. Stoga je vjerojatnije da se nećete prihvatiti grickanja nezdravih grickalica.

5. Balansira pH. Dobar pH je važan jer previše kiseline u tijelu može dovesti do upala. Limunada je alkalizirajuća, a većina nas ima kisela tijela. Zanimljivo, većina ljudi misli da limun ima upravo suprotan efekt (čemu se ne treba čuditi s obzirom na njegovu kiselost).

6. Čisti urinarni trakt. Limunada je diuretik, što znači da poboljšava proizvodnju urina. Rezultat toga je da se toksini iz tijela ispuštaju brže, što pomaže u čišćenju organizma.

7. Osvježava dah. Antiseptičke kvalitete limuna pomažu uništiti bakterije u ustima.

8. Štiti cjelokupno zdravlje. Velike količine kalija u limunu pomažu moždanim i živčanim funkcijama i kontroli krvnog tlaka. Limun može odagnati stres i depresiju, koji se povezuju s nedostatkom kalija. Sadrži i vitamin P, koji poboljšava kapilarnu prohodnost i cjelokupni krvotok.

9. Pomaže zacjeljivanju.

10. Detoksicira jetru.

Izvor: Body and soul

14.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014