NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2019
tekst
tekst

Hrvatska

POLICIJA HUMANITARNIM ORGANIZACIJAMA 'Ulazak izvan graničnog prijelaza nije zakonit, nećemo ga dopustiti!'

Foto: Hina

Foto: Hina

Žele spriječiti moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata.

Autor: Hina/CroExpress

Vođeni brojkom od preko 7.500 pokušaja nezakonitih ulazaka u Hrvatsku, 547 uhićenih krijumčara ljudi, ali i zbog loših vremenskih uvjeta, snijega i hladnoće, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) apeliralo je na međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku.

‘Ulazak izvan graničnog prijelaza nije zakonit ulazak te ga Republika Hrvatska neće dopustiti. Želimo spriječiti moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata koji će se s područja drugih država, prvenstveno s područja BiH i Srbije, upustiti u pokušaj nezakonitog ulaska u Hrvatsku’, izvijestio je MUP u subotu navečer.

Podsjećaju da se migranti, kako bi se domogli svog krajnjeg odredišta u zemljama zapadne Europe, često izlažu situacijama koje ponekad završe tragično.

‘Ministarstvo unutarnjih poslova je ove godine evidentiralo devet slučajeva smrtnog stradavanja migranata, a radilo se o utapanjima i pothlađivanju. Ovakvi slučajevi evidentirani su i prošle godine’, kažu u MUP-u.

Ističu da će hrvatska policija ustrajati u ‘dosljednom provođenju nacionalnog zakonodavstva kojim se osigurava zaštita državne granice i prave stečevine Unije te vanjske granice Europske unije, kao i sigurnost građana RH, a u konačnici i sigurnost građana Europske unije. Najbolji pokazatelj te namjere su brojke procesuiranih nezakonitih prelazaka državne granice, kao i uhićenih krijumčara ljudi’.

U MUP-u poručuju da će, ukoliko se bilo tko odluči na sprječavanje policijskih službenika u obavljanju dužnosti čuvanja državne granice, oni poduzeti ‘sve zakonom raspoložive mjere i mehanizme. Pri tome mislimo na mjere i mehanizme propisane hrvatskim, ali i europskim zakonodavstvom poput mjera odvraćanja, sukladno Zakoniku o šengenskim granicama, kao i readmisijske postupke’, priopćio je MUP u subotu navečer.  

16.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014