NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NJEMAČKA USVOJILA PRIJEDLOG ZAKONA O RADNOJ MIGRACIJI Njime se ne olakšava dolazak radnicima s Balkana

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Zakon bi, ako uopće bude prihvaćen kroz zakonodavni proces, trebao stupiti na snagu tek 1. siječnja 2020. godine.

Br. pregleda: 3599

Autor: Stjepan Bingula

U srijedu je u Njemačkoj usvojen prijedlog zakona o radnoj migraciji u ovu zemlju. Zakon nije, kako neki smatraju, namijenjen da se državljanima balkanskih zemalja olakša dolazak u Njemačku.

Pošto Njemačka grca u pomanjkanju radne snage, osobito stručne, velika koalicija na vlasti je dogovorila prvi zakon nakon 30 godina o imigraciji radnika srednje stručne spreme. Zakon ima sličnosti sa zakonom donesenim 1960-ih godina, kada su u Njemačku pozvani nekvalificirani radnici iz određenih zemalja, bez radnog iskustva, bez znanja jezika. No, ovaj zakon je zahtjevniji i postavljeno je poprilično uvjeta koje kandidati koji dolaze iz zemalja nečlanica EU, moraju ispuniti. Ono najvažnije je da i dalje bez vize nema ulaska u zemlju, osim turistički.

Na dobitku stručni radnici

Ovim zakonom se olakšava dolazak isključivo strukovnim radnicima, s diplomom/svjedodžbom i znanjem jezika za svoju struku. Zakon nije dogovoren da se građanima država Balkana olakša dolazak u Njemačku, nego vrijedi za sve 'treće zemlje' u svijetu. U zakonu se za tzv. zapadni Balkan ništa ne mijenja, vize i dalje ostaju, za pomoćne poslove će se i dalje vize čekati mjesecima, bit će ih puno odbijeno, kao i do sada.

Novim zakonom je olakšan dolazak samo za stručne osobe, sa srednjom stručnom spremom, poznavanjem posla i znanjem jezika minimalno razine A2. A za neke struke će biti potrebno i bolje poznavanje jezika.

Ovim zakonom se ukida deficitarna lista te njemački i građani EU više nisu povlašteni. Znači, svaka osoba koja zadovoljava uvjete može naći poslodavca i dobiti vizu u najkraćem roku, bez da njemački i državljani zemalja EU imaju prioritet.

Nova viza

Uvedena je još i dodatna viza, ona za traženje posla. Viza će se izdavati na vrijeme od šest mjeseci. U tih šest mjeseci osoba može samostalno tražiti posao u struci. U tom vremenu ne smije raditi neke niže kvalificirane poslove, iako se razgovaralo o tome da se to dopusti. Za taj tip vize je potrebna diploma/svjedodžba, znanje jezika, osigurana financijska sredstva za tih šest mjeseci, što je oko 700€ mjesečno, ili garancija rodbine i poznanika da će preuzeti troškove života na sebe.

U zakonu stoji da će zakazivanje termina za vize i dalje postojati, ali će veleposlanstvo biti dužno termin dodijeliti u najkraćem roku, najduže u 14 dana, a izdati vizu u roku tri tjedna od termina.

Svaka njemačka savezna pokrajina će biti zadužena osnovati poseban ured za strance, koji će se baviti samo tim strancima, koji su na taj način došli u Njemačku; pomaganje oko ugovora, pomaganje oko priznavanja diploma, općenito kompletnom problematikom novopridošlih stranaca.

Predloženo je i olakšanje spajanja obitelji. Za one osobe koje će moći priložiti ugovor o radu u struci, postojat će mogućnost da obitelj krene odmah s njima.

Zakon bi, ako uopće bude prihvaćen kroz zakonodavni proces, trebao stupiti na snagu tek 1. siječnja 2020. godine.


O autoru

Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa 'Nova budućnost u Njemačkoj' i 'Moj život sutra...Njemačka'.20.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014