NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2019
tekst
tekst

Poslovne vijesti

JEDAN PLEMENITI METAL Je prvi put u zadnjih 16 godina nadmašio cijenu zlata

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Čak 80 posto zaliha dolazi od Rusije i Južne Afrike.

Autor: Poslovni dnevnik/ CroExpress

Ovih dana na tržištu plemenitih metala dogodila se promjena na vrhu. Nakon snažnog rasta proteklih mjeseci, cijena paladija je prvi put u 16 godina nadmašila cijenu zlata, piše Poslovni dnevnik.

Paladij je, uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala s raširenom primjenom u gospodarstvu, a najtraženiji je u autoindustriji. Oko 80 posto proizvodnje paladija završava u uređajima za kontrolu ispušnih plinova u automobilima, gdje se koristi kao katalizator za pretvaranje otrovnih plinova u manje štetan ugljični dioksid i vodenu paru.

Koristi se i u elektronici, stomatologiji i izradi nakita. Prema dostupnim podacima, tijekom prošle godine iz rudnika u svijetu izvađeno je svega 208 tona paladija. Čak 80 posto zaliha dolazi od Rusije i Južne Afrike, dok se ostatak značajnijih zaliha ovog plemenitog metala nalazi u Kanadi, SAD-u i Zimbabveu. Paladij se uglavnom dobiva kao sekundarni proizvod pri eksploataciji platine i nikla.

Glavni razlog snažnog rasta cijene paladija je povećanje potražnje zbog aktualnih promjena u autoindustriji. Kako se paladijski katalizatori koriste kod 'benzinaca' koji su trenutno traženiji od 'dizelaša', zbog afera s krivotvorenjem pokazatelja o zagađivanju dizel motora, došlo je i do snažnog rasta potražnje za ovim plemenitim metalom.


27.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014