NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2019
tekst
tekst

Hrvatska

VELIKI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA Prvi put izvedena operacija prostate kroz krvnu žilu

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Pacijent već idući dan može kući.

Autor: Vijesti.rtl.hr/ CroExpress

Hrvatski liječnici se opet imaju s čim pohvaliti. Prvi put je u Hrvatskoj izvedena operacija prostate kroz krvnu žilu. Trajala je sat vremena i pacijent je izvrsno sve podnio, piše Vijesti.rtl.hr.

Klinički bolnički centar 'Sestre milosrdnice', koja već 20 godina ima referentni centar upravo za tumore prostate, sad se može pohvaliti da je prva u Hrvatskoj u ovom novom, neinvazivnom zahvatu.

Ciljano kroz krvnu žilu do prostate. U svijetu već nekoliko godina, od sad prvi put i u Hrvatskoj.


'Kod pacijenata se kateterski kroz krvnu žilu u preponi ili u ruci može ući do prostate i sitnim česticama se uzrokuje infarkt prostate koja se zatim smanji i praktički se pacijentima riješe simptomi koji su u principu poremećaji mokrenja, krvarenje i slično', kazao je Luka Novosel, radiolog u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Velika inovacija

Zahvat se radi u lokalnoj, a ne općoj anesteziji i pacijent već idući dan može ići kući.

'Kandidati za ovakav zahvat su pacijenti koji su visokorizični, znači imaju prateće bolesti i nisu kandidati za klasični zahvat i nijedan oblik anestezije. Cilj tog zahvata je da pacijente koji imaju kateter da uklonimo opstrukciju i onda mogu spontano mokriti', rekao je Boris Ružić, predstojnik Klinike za urologiju u KBC-u Sestre milosrdnice.

Predstojnik klinike za urologiju kaže kako je sve više starog stanovništva, a kandidata će sigurno biti i više.

'Tek smo počeli, ali u suradnji s interventnim radiolozima, posebno s doktorom Novoselom bit će tih zahvata do kraja godine očekujem ih 30-ak', rekao je Ružić.

Iza ovoga stoji četveročlani tim. Doktor Novosel prije toga bio je na edukaciji u Francuskoj. Kaže i prije su se javljali pacijenti koji su tek čuli za ovaj zahvat.

'Bili su zainteresirani i htjeli su potražiti pomoć vani i platiti tu operaciju u inozemstvu i sad se to može kod nas. Mislim da je u ovom trenutku ovo jedna dobra vijest i pokazatelj da se krećemo u pravom smjeru', kazao je Novosel.

Za tim iz KBC-a Sestre milosrdnice Nova godina počela je s novim uspjehom. Još jednom stali su uz bok svjetskim liječnicima.

11.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014