NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

PETAR KRUŽIĆ Na današnji dan Osmanlije su pogubili jednog od najvećih hrvatskih ratnika

Nije uspio zaustaviti pad Klisa.

Br. pregleda: 1140

Autor: CroExpress

Petar Kružić hrvatski protuosmanski ratnik, kapetan senjski i knez kliški, smaknut je na današnji dan 1537. godine.

Kružić je oko 1513. obavljao vojnu službu u Klisu, kapetanom kojega je postao prije 1520. Osim vojne vlasti u kliškoj tvrđavi, dobio je i civilnu vlast kneza u Podgrađu. God. 1522. bio je postavljen za kapetana Senja pa se otada nazivao 'kapetan senjski i knez kliški'.

U veljači 1524. godine Petar Kružić je došao na kušnju kada je turski vojvoda Mustafa opkolio Klis s 3000 vojnika, koji se unatoč nestašici vode i hrane držao dva mjeseca. Petar Kružić je netom prije opsade otišao u Senj gdje je sa svojim sukapetanom Grgurom Orlovčićem okupio 1500 pješaka i 60 konjanika. S 40 brodova, ploveći samo noću, stigao je do Solina, odakle su krenuli prema Klisu. Tamo su razbili vojsku koja je opsjedala Klis. Za tu akciju kralj Ludovik je darovao Kružiću i Orlovčiću kaštel Breznicu.

Pristajući uz Ferdinanda I. nadao se većoj kraljevoj pomoći i redovitijemu plaćanju vojnika. Potvrđen mu je jedino posjed Lupoglav u Istri u ime troškova za održavanje utvrda. Kako nije dobio potrebnu pomoć od kralja, 1529. odrekao se dužnosti senjskoga kapetana i posvetio brizi za obranu i opskrbu Klisa, koji je, kao najjužnija hrvatska utvrda, zbog osmanskog i mletačkog osvajanja ostao odijeljen od ostatka Hrvatske.

U istom je razdoblju često boravio u Lupoglavu, a nakon mnogobrojnih molbi dobio je odobrenje da u nedalekom Lovranu drži brodove za opskrbu Klisa. Time je postavio temelje uskočkoj mornarici. God. 1532. zauzeo je i uništio osmansku utvrdu u Solinu koja je priječila opskrbu Klisa morem.

Kada su potkraj 1536. Osmanlije opsjeli Klis, doveo je vojnu pomoć koja se iskrcala u solinskoj luci. Ubrzo su se morali povući pred novim osmanskim snagama koje su upale u Solinsko polje. Poginuo je prilikom povlačenja dok se pokušavao ukrcati na brod koji nije mogao zaploviti iz plićine. Osmanlije su ga pritom prepoznali te uhitili i ubili. Većina njegovih uskoka sklonila se u Senj.

Kružiću su Turci odsjekli glavu, a njegovo tijelo pokopano je u kapeli sv. Petra kraj franjevačke crkve na Trsatu. Kružićeva sestra Jelena njegovu je glavu kasnije otkupila od Turaka te je stavljena u grobnicu zajedno s tijelom. Kapela sv. Petra s grobnicom za Petra Kružića sagrađena je dvije godine nakon njegove smrti.

Pad Klisa i njegova smrt odjeknuli su u onodobnoj Hrvatskoj kao iznimno tragičan događaj, kojim je za dulje vrijeme bila izgubljena južna Hrvatska. U hrvatskoj historiografiji smatra se jednim od najznamenitijih hrvatskih ratnika u razdoblju protuosmanskih bojeva.

Izvor: enciklopedija.hr, Wikipedia

12.03.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014