PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

22.02.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ODMORITE OD BUKE Otkrijte sedam hrvatskih otoka na kojima su zabranjeni automobili

Foto: Wikimedia Commons Filippo Diotalevi

Foto: Wikimedia Commons Filippo Diotalevi

Ovi otoci pravo su utočište za sve ljubitelje mirnog odmora i pješačenja ili bicikliranja.

Br. pregleda: 39029


Autor: I.A.

Svaki od oko 1246 (podaci Hrvatskog hidrografskog instituta) otoka Hrvatske ima svoju posebnu priču.  

Cres je najveći otok, Brač je otok s najvišom nadmorskom visinom, najdužu obalu ima Pag, a na primjer Galešnjak je poseban po svom obliku – srcu, čak je preimenovan u 'Otok zaljubljenih'. 

Neki pak su posebni jer na njima nema automobila. Takvi otoci pravo su utočište za sve ljubitelje mirnog odmora i hodanja na primjer. 

Sedam hrvatskih otoka na kojima su automobili zabranjeni

Unije - dio je cresko-lošinjske otočne skupine, a ujedno je i površinom najveći među otočjem koji okružuje Lošinj. Automobili ne prometuju ovim otokom jer su ulice preuske, no od 1996. godine na otoku se nalazi mala zračna luka.

Silba - 'vrata Dalmacije' kako se još naziva ovaj otok je oaza mira - bez automobila.

Susak - mali otok u sjevernom Jadranu, poznat po plitkim pješčanim uvalama, predivnoj narodnoj nošnji i žućkastoj prašini od koje je otok načinjen.
Na otoku nema cesta, nema automobila, nema bučnih noćnih klubova - samo kilometri prašnjavih stazica koje preko travnatih kaskada selo spajaju sa udaljenim uvalicama.

Zlarin - je jedan od šest naseljenih otoka, treći po veličini u šibenskom arhipelagu i najbliži gradu Šibeniku.
Zlarin je zeleni otok bez automobila, raj za djecu, idealan za potpuni odmor, uživanje u šetnji, kupanje u kristalno čistom moru. Širom svijeta poznat je po koraljima – ovdje je još uvijek sačuvan tradicionalan način izrade poznatog i vrijednog nakita od koralja.

Prvić - je manji otok šibenskog arhipelaga, nalazi se u samoj blizini Vodica. Na otoku postoje dva tipična dalmatinska ribarska naselja: Prvić Luka i Šepurine, a međusobno su povezani jedan kilometar dugom cestom kojom možete pješice ili biciklom jer automobilima je promet zabranjen.

Lopud - spada u južnodalmatinsku skupinu otoka. Malen, bez automobila, bez ceste, predstavlja odličan bijeg iz turistički prenapučenog Dubrovnika. Lopud se diči i s jednom od najljepših plaža, Šunj, do koje vodi staza kroz gustu i mirisnu vegetaciju.

Koločep - najjužniji hrvatski naseljeni otok, smješten zapadno od Dubrovnika. Na samom otoku nema cesta, jedina značajna prometnica na otoku je betonski put koji spaja dva naselja - Gornje Čelo i Donje Čelo, dovoljno širok za pješake, ne i za vozila. Dva naselja su udaljena petnaestak minuta ugodne šetnje. 

07.07.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.