NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.02.2019
tekst
tekst

Istinite priče

AUSTRALSKI SAN Ivan je kao dijete jeo meso dvaput godišnje, danas je vlasnik mesnice u Sydneyu

Foto:  Marco del Grande, www.ivanssmallgoods.com.au

Foto: Marco del Grande, www.ivanssmallgoods.com.au

Iz ničega ostvario svoj san.

Br. pregleda: 13002

Autor: CroExpress

11. studenog 1965. godine dan je kada je Ivan Špehar (75) stigao u Australiju. 
'Nikad neću zaboraviti taj datum', kaže. Sa sobom je u novu domovinu donio samo jedno – svoje mesarske vještine, koje je klesao od 15. godine kao pomoćnik mesaru u Slavoniji, gdje su njegovi roditelji bili poljoprivrednici. 'U to vrijeme smo jeli meso možda dvaput godišnje', prisjeća se Ivan.

Kratko je radio u tvornici metala u Port Kembli. Nakon što je upoznao suprugu Željku, zaposlio se u Illawarri, gdje se učio klanju ovaca. 'Kod kuće smo imali samo svinje, nisam imao iskustva s ovcama', priča Ivan. Nakon toga, radio je jedno vrijeme u Sydneyu, prije nego je otvorio svoju prvu radnju 1972. godine. Kasnih 80-ih već ih je imao 13 – a zatim skoro bankrotirao.

'Skoro sam izgubio i hlače', govori Ivan. Srećom, pronašao je partnera, šogora Adama Grujčića te stari supermarket koji je pretvorio u mesnicu. Ona i dan danas postoji u Chester Hillu. Poznata je pod imenom 'Ivans Butchery', a službeno se zove 'Ivans Small Goods'. 

'Predivna aroma dimljenog i mariniranog mesa'

'Prva stvar koji primijetite kada uđete je miris – ta predivna aroma dimljenog i mariniranog mesa. Zatim, dugi red mariniranih i dimljenih šunki koje vise sa stropa, komadi špeka i kulena (...) koji vise iznad mesarevog pulta. Sve ove delicije se rade iza trgovine, u maloj tvornici koja liči na labirint. Svakog tjedna, 60 do 80 komada stoke i do 200 svinja se trančira, dimi, fermentira i stavlja u omote, da bi se pojavili kao deseci proizvoda, od jetrene kobasice, do suđuka, turskih ovčjih kobasica', pisao je svojedobno o Špeharovoj mesnici australski novinar.

Špehar je, osim na poslovnom planu, već pola stoljeća aktivan član hrvatske zajednice. Predsjednik je Hrvatskog kluba 'Sydney Punchbowl'. Svakog posljednjeg petka u mjesecu ovaj klub organizira Riblju večer (Fishermans Night). Ondje se, osim ukusnih morskih jela, može popričati, zapjevati i zaplesati. Članovi kluba organiziraju i tradicionalni božićni ručak, božićnu zabavu, zatim predavanja, praćenje sportskih događanja, kao i doček Nove godine. Tu su, naravno, i humanitarne akcije.

Ivanova priča je klasična priča o sposobnom Hrvatu koji je, iz ničega osim vlastitih vještina, marljivosti i upornosti, ostvario svoj – australski san.

29.07.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014