NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.12.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HRVATSKI KRALJEVI (2) Trpimir II., 'mlađi brat' kralja Tomislava koji je znanstvenicima još uvijek misterij

Ilustracija

Ilustracija

Znanstvenici nisu sigurni.

Br. pregleda: 9902

Autor: CroExpress

Trpimir II. hrvatski je kralj iz dinastije Trpimirovića. Neki povjesničari smatraju da je vladao negdje od 928. ili kasnije, do otprilike 935. godine, dok neki smatraju da je zapravo riječ o knezu Trpimiru.

Moguće je da je Trpimir bio mlađi brat kralja Tomislava, a neki ga čak navode kao Tomislavova sina. Hrvatska je za njegovo vrijeme vjerojatno više manje ostala u istim granicama kao i za vrijeme kralja Tomislava. Bizantu više nije bila potrebna hrvatska pomoć kako bi se zaustavilo napredovanje Bugarske na zapad, stoga je prekinut savez, ali hrvatska vlast je unatoč tome ostala vidljiva u dalmatinskim gradovima.

Pitanje je li Trpimir II. zaista postojao još uvijek nije do kraja riješeno. Jedini mogući dokaz o postojanju Trpimira II. ovisi o tome kako se interpretiraju podaci iz 31. glave spisa Konstantina Porfirogeneta 'De administrando imperio'. Tamo se spominje hrvatski arhont Trpimir koji je imao sina Krešimira. Krešimira je naslijedio Miroslav, a njega je nakon četiri godine vladavine ubio ban Pribina.

...Poslije mnogo godina, u doba vladara Trpimira, oca vladara Krešimira, iz Francije, koja se nalazi između Hrvatske i Venecije, dođe neki čovjek po imenu Martin… Krštena Hrvatska može na noge podići konjaništva do 60.000, a pješadije do 100.000 i sagena do 80, a kondura do 100. I sagene imaju po 40 ljudi, a kondure po 20 ljudi, a manje kondure po 10 momaka. Veliku tu moć i množinu naroda imađaše Hrvatska sve do arhonta Krešimira. Pošto pak ovaj umrije, a sin njegov Miroslav vladavši četiri godine od ruke bana Pribine pogibe, kad u zemlji nastade raskol i razdor veliki, umanji se broj i konjaništva i pješadijei sagena i kondura, što ih imađahu Hrvati. Sada oni imadu 30 sagena, kondura većih i manjih i konjanika i pješaka...

Svi povjesničari od Ivana Lučića Luciusa smatrali su Trpimira kojeg spominje Porfirogenet istoznačnim knezu Trpimiru koji je vladao sredinom 9. stoljeća. Slijedom toga, Krešimir i Miroslav su se najčešće u rodoslovlje hrvatskih vladara smještali prije kneza Domagoja. Obrat dolazi s Ferdom Šišićem. On je utjecajnom radu o genealogiji hrvatskih vladara ustvrdio da vladare koje spominje Porfirogenet treba smjestiti u 10. stoljeće. Tek u posljednih nekoliko godina u historiografiji se javljaju radovi koji preispituju postojanje Trpimira II.

Evo što o Trpimiru II. piše Rudolf Horvat u svojoj 'Povijesti Hrvatske':

Nije nam poznato, kada je umro kralj Tomislav. Njemu nestaje spomena iza godine 928. Tomislava je na hrvatskom prijestolju naslijedio kralj Trpimir, koji mu bijaše valjda brat. O Trpimiru pripovijeda nam njegov savremenik — bizantinski car Konstantin Porfirogenet ...

Izvor: Wikipedia

30.08.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014