PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

Vijesti iz misija

PRAVI HEROJI ŽIVE MEĐU NAMA Hrvati Salzburga podsjetili su se na to na predavanju o Vukovaru

Foto: HKŽ Salzburg

Foto: HKŽ Salzburg

Predavanje su održali Borna Marinić, magistar povijesti i Luka Tripalo, književnik.

Autor: CroExpress

U petak, 16.11.2018. u prostorijama Hrvatske katoličke župe u Salzburgu održano je predavanje povodom 27. godišnjice pada Grada Vukovara naslovljeno ‘Bitka za Vukovar - Grad heroja’. Predavanje su održali Borna Marinić, magistar povijesti i Luka Tripalo, književnik.

Neposredno prije predavanja, svetom misom u 19 sati, vjernici Salzburga molitvom su se prisjetili svih žrtava Vukovara i Domovinskog rata.

U svom predavanju, mag. Marinić proveo ih je kroz dane teške opsade grada do njegovog konačnog pada. Za razliku od uobičajenih predavanja o ovoj temi, mag. Marinić, na tragu svog znanstvenog rada koji je uvelike posvećen konkretnim pojedincima i njihovoj ulozi u obrani Domovine, povijesne činjenice isprepliće sa sudbinama heroja Vukovara. Osobito potresno na sve okupljene djelovale su slike i sasvim svakidašnje činjenice o životima tih mladića kojima je rat prekinuo mladost, te su gotovi svi položili svoje živote za Domovinu. Podsjetilo ih je to da su pravi heroji bili i jesu među nama, obični ljudi, koji pred terorom mržnje nisu ustuknuli, već hrabro prihvatili odgovornost koju nitko nije želio te time utjelovili evanđeosku maksimu ljubavi po kojoj ‘nema veće ljubavi nego da tko život svoj položi za svoje prijatelje’ (Iv 15, 13).

Gosp. Tripalo na sebe je uzeo težak zadatak da kao pjesnik progovori o žrtvi Vukovara koja nas, bili njeni suvremenici ili ne, duboko potresa i ostavlja bez riječi. Tu neizrecivost tragedije, predavač stavlja pod noge pjesnicima - ‘koji imaju riječi za neizrecivo, štoviše, koji imaju jedino takve riječi.’ Ipak, za takav kolosalni zadatak nije dovoljno biti samo pjesnik, već i prorok. Među hrvatskim pjesnicima, Tripalo kao takvog izdvaja Dubravka Horvatića. U pažljivom presjeku Horvatićevog pjesničkog opusa predavač je uspio predočiti okupljenima što znači biti pjesnik i prorok, konkretnije što znači biti ‘prorok Grada’. 

Borna Marinić autor je fotomonografije ‘Specijalna jedinica policije ‘Osa’ u Domovinskom ratu’, te urednik Facebook stranice ‘Dogodilo se na današnji dan - Domovinski rat’ koju prati više od 60 000 tisuća ljudi. 

Luka Tripalo studira na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, za koju je nagrađen na Goranovu proljeću u kategoriji srednjih škola, na Šimićevim susretima u Drinovcima te Hrvatskom književnom nagradom grada Karlovca Zdravko Pucak za mlade pjesnike. Član je Društva hrvatskih književnika. Unutar Svjetskog saveza mladih Hrvatska vodi projekt Prirok namijenjen razvijanju književne kulture mladih.

21.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.