PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

Vijesti iz misija

IZAŠAO JE BOŽIĆNI BROJ 'MOSTA' Glasila Hrvatske katoličke misije u Londonu

U novome broju na 132 stranice surađuje dvadesetak suradnika.

Autor: CroExpress

Iz tiska je izišao dvanaesti božićni broj časopisa Most - The Bridge, glasila Hrvatske katoličke misije u Londonu.

U novome broju na 132 stranice surađuje dvadesetak suradnika. O Presvetom Sakramentu i Katoličkoj Crkvi u Engleskoj piše Christopher Howse, pomoćni urednik Daily Telegrapha i kolumnist Tableta. Ususret Božiću urednik fra Ljubomir Šimunović razgovara s dominikancem fr Srećkom Koralijom, koji ističe kako Božić donosi kristalniji, čistiji i iskreniji pogled. Sport, od igre do vjere naslov je teksta dr. Ivice Žižića, u kojemu govori kako u ozračju radosna svetkovanja liturgija se događa kao sveta igra. Vladimir Pavlinić se u prigodnom tekstu pita zašto nismo sretni, te zašto su i bogatiji sve nesretniji, završavajući pjesnikovim riječima: Za let si dušo stvorena…

Jadranka Beresford-Peirse, utemeljiteljica Međunarodne zaklade za očuvanje hrvatskih spomenika, piše o obnovi kulturnoga blaga Franjevačkog samostana sv. Lovre u Šibeniku. Linda Rabuzin predstavlja londonsku Školu za hrvatski jezik, donoseći putopis o ovogodišnjem pohodu jugu Lijepe naše. Kroz priču o ljubavi i vjernosti Goreta Bošković predstavlja kravatu. Brian Gallagher piše o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević. Svećeničku pustinju Blaca predstavlja dr. Radoslav Bužančić. O raznolikom i uspješnom djelovanju londonskoga ureda Hrvatske turističke zajednice piše direktorica Ivona Grgan.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini, Igor Pokaz, izvješćuje o djelovanju Hrvatskog veleposlanstvu u Londonu u 2018. godini. Tekstom o obrambenoj i sigurnosnoj suradnji predstavljen je novi vojni izaslanik u Ujedinjenoj Kraljevini brigadir Damir Terzić. Peter Elborn izvješćuje o djelovanju Britansko-hrvatskoga društva. Povjesničarka umjetnosti Flora Turner-Vučetić piše o Božićnoj večeri u domu Charlesa Dickensa. Nino Raspudić donosi putopisne crtice iz Britanije u danima ovogodišnje nogometne groznice. Most - The Bridge donosi i osvrt na važnija događanja u životu londonske hrvatske katoličke zajednice u 2018. godini.

Časopis je pokrenut 2008. godine, sa svrhom da pridonese rastu hrvatske katoličke zajednice u Ujedinjenoj Kraljevini te poveže hrvatsku i englesku kulturu. Časopis pokriva područje od crkvenih, pastoralnih, kulturnih i povijesnih tema do suvremenih događanja hrvatske zajednice okupljene oko Hrvatske katoličke misije. Tekstovi se objavljuju na hrvatskom i engleskom jeziku. Pokretač i glavni urednik je fra Ljubomir Šimunović, voditelj HKM London.

05.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.