PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

24.08.2019
tekst
tekst

Vijesti iz misija

HRVATI ZÜRICHA HODOČASTILI U SVETU ZEMLJU Obišli mjesta Isusovog rođenja, krštenja, prvog čuda...

Foto: HKM Zürich

Foto: HKM Zürich

Od Jeruzalema do Ilijine pećine.

Autor: HKM Zürich

I naše ovogodišnje hodočašće u Svetu zemlju bilo je kao Božji zov. Snaga poziva koju i nesvjesno osjećamo u sebi vuče nas do nogu Isusovih i njegove i naše majke Marije.

Razdragano društvo okupilo se na uzletištu u Zurichu te krenulo na put u Izrael. Ugodan let i dolazak u Tel Aviv a onda mirno putovanje do Jeruzalema. Pohodili smo sva mjesta nama sveta i važna u Jeruzalemu i okolici radosni i sjetni. Ponos i oduševljenje gdje se nalazimo, ali i sjeta zbog svega onoga kako to izgleda. Ipak, isplati se jer došli smo do nogu Isusovih s osjećajem da možemo svoju glavu nasloniti na njegove grudi, kao ono nekoć Ivan u dvorani posljednje večere.

Betlehem, Ain Karem, Betanija u kojoj su se susrele tri grupe hrvatskih hodočasnika i gdje smo zajedno slavili svetu misu. Pohod Jerihonu, Qumranu i dolazak na Mrtvo more je opet nešto što se pamti. Ipak odlazak na Jordan, na mjesto gdje je Ivan Krstitelj krstio Isusa, je poseban. Tu je fra Ivan imao ulogu Ivana Krstitelja te je kod obnove krsnih obećanja sve hodočasnike polio vodom iz Jordana po glavi.

Zatim, dolazak u Nazaret, u mjesto Isusovog odrastanja te obilazak okolnih mjesta u kojima je sam Gospodin boravio, propovijedao i činio čudesa. Kafarnaum, Tabgha, Brdo blaženstava i samo Genezaretsko jezero kao da nam progovaraju o davnim događanjima na tim mjestima, a nama kao da se sada događaju. Otisnuti na pučinu Genezaretskog jezera, s ugašenim brodskim motorima, mogli smo razmišljati (meditirati) o susretu s Gospodinom.

U Kani Galilejskoj, mjestu prvog Isusovog čuda, osam bračnih parova obnovilo je svoju vjernost. U jednostavnom ali dirljivom obredu svatko od njih je izrekao svoju spremnost ljubiti svoga bračnoga druga do kraja života.

Gora Tabor progovara onom tajnovitošću Isusovog preobraženja. Novi susret doživjeli smo na brdu Karmel pohađajući Ilijinu pećinu. Sve se to duboko urezivalo u naša srca a istovremeno se učvršćivalo i zajedništvo odnosno prijateljstvo u cijeloj grupi. S voditeljem Vladom Rukavinom rastali smo se na uzletištu u Tel Avivu. Rastanak gotovo obilježen suzama zbog svega lijepoga što smo zajedno proživjeli. A Sven nas je pratio, makar drugim letom, sve do Züricha.

Svi smo sretni i obogaćeni u duhu pošli svojim domovima.

10.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.