PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.07.2019
tekst
tekst

Vijesti iz misija

JEDINSTVENO HODOČAŠĆE Hrvati već 40 godina na sv. Stjepana dolaze u crkvu na autocesti kod Baden-Badena

Foto: Vlado Bulić

Foto: Vlado Bulić

Hrvati su se prvi put u njoj okupili na blagdan sv. Stjepana 1978. godine. Svojim arhitektonskim rješenjem u obliku piramide, crkva, koja je otvorena par mjeseci prije, je podsjetila fra Miroslava na Božji šator.

Autor: CroExpress

Hrvati u njemačkoj saveznoj državi Baden-Württemberg na posebno su svečan način obilježili božićne blagdane. Pored polnoćki i svetih misa koje su održavane u raznim crkvenim zajednicama, posebno svečano bilo je na drugi dan Božića, 26. prosinca, kada je proslavljen sv. Stjepan prvomučenik u crkvi sv. Kristofora na autocesti kod Baden-Badena.

Kako javlja Kroatische Radiosendung, i ove godine vjernici su hodočastili u velikom broju u crkvu koja tradicionalno okuplja Hrvate na ovaj veliki blagdan, dajući svoj doprinos obilježavanju 40. obljetnice hodočašća Hrvata u ovu crkvu na autocesti. 

IMG_2709Vjernici su ispunili crkvu do posljednjeg mjesta (foto: Vlado Bulić)

Božji šator

Zahvaljujući Hrvatskoj katoličkoj misiji Gaggenau, Rastatt, Baden-Baden i inicijativi njenog voditelja fra Miroslava Baruna, Hrvati su se prvi put u njoj okupili na blagdan sv. Stjepana 1978. godine. Svojim arhitektonskim rješenjem u obliku piramide, crkva, koja je otvorena par mjeseci prije, je podsjetila fra Miroslava na Božji šator. Došao je na ideju da iste godine okupi vjernike na jednom mjestu na blagdan sv. Stjepana. Odmah se pridružio i vlč. Ivan Plješa sa svojim vjernicima iz susjedne župe Karlsruhe-Ettlingen, kao i svećenici i vjernici iz susjednih hrvatskih katoličkih misija Pforzheim-Bruchsal i Offenburg.. To okupljanje prešlo je u godišnje hodočašće Hrvata iz Baden-Württemberga, Francuske i Švicarske.

Potvrdu velikom značaj hodočašća Hrvata dala je nadbiskupija Freiburg koja je na obilježavanje 25. obljetnice hodočašća, 2003. godina poslala biskupa Reiner Kluga, koji je predvodio misno slavlje. Nakon odlaska u mirovinu fra Miroslava Baruna 2005. godine dolazi do preustroja hrvatskih katoličkih misija. Postojeće župe preuzimaju selezijanci pod vodstvom don Ive Nedića. Formirana je nova Hrvatska katolička misija pod nazivom Srednji Baden, sa sjedištem u Karlsruhe. Ona pokriva gornji dio države Baden i obuhvaća gradove Karlsruhe, Rastatt, Gaggenau, Baden-Baden, Offenburg, Kehl, Bruchsal, Pforzheim, Bretten i Eppingen. 

Ne treba se sramiti svoje vjere i naroda

Misno slavlje na 40. obljetnicu hodočašća Hrvata u crkvu na autocesti predvodio je mladi svećenik don Ante Adžamić, koji je prije nekoliko mjeseci iz Splita došao u Njemačku, uz asistenciju don Mihaela Rodića i vlč. Ivana Plješe. Svojom jednostavnom i jasnom propovijedi oduševio je nazočne vjernike. 

IMG_2711Don Mihael Rodić, don Ante Adžamić i vlč. Ivan Plješa (foto: Vlado Bulić)

U svojim promišljanjima nije se ustručavao jasno spomenuti brojku od preko 640 stradalih svećenika nakon Drugoga svjetskog rata, niti preko 80 stradalih Hrvata u inozemstvu od strane UDB-e, kao i svih nevinih žrtava, nastradalih od Bleiburga do Vukovara, i svih onih koji su dali živote za svoju vjeru i svoju Domovinu. Don Ante posebno je istaknuo sv. Stjepana prvomučenika koji se nije sramio svoje vjere, kršćana i Isusa Krista, napominjući kako se i Hrvati ne trebaju sramiti svoje vjere, svoga naroda i svakoga člana svoje zajednice.

Fra Miroslav je za 40. obljetnicu hodočašća Hrvata u crkvu na autocesti poslao posebnu poruku vjernicima. 'Crkva na autocesti predstavlja božji šator koji je privremen i namijenjen putnicima i prolaznicima. Simbolično treba da je ovo hodočašće svima onima koji dolaze kao jedan zavjet za povratak u svoju domovinu Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu, u naš rodni zavičaj iz kojeg smo privremeno iselili', istaknuo je fra Miroslav.

03.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.