Autor: Kruno Janković

U nedjelju, 27. listopada u crkvi sv. Petra i Pavla u Freisingu okupilo se mnoštvo vjernika Hrvatske katoličke župe Freising koja djeluje u mjestima Freising, Dachau, Landshut i Neufahrn.
Svetu misu predvodili su fra Ivan Čugura, župnik HKŽ Freising, fra Filip Mimica iz HKŽ München te Monsignore Alexander dr. Hoffmann; koji je zadužen za strane župe i misije pri nadbiskupiji München i Freising.

Uz veliki broj župljana bili su i predstavnici drugih misija, župa i stranih zajednica te veliki broj umirovljenika koji su prije bili aktivni i boravili u HKŽ Freising, a koji su došli iz domovine da bi prisustvovali ovome slavlju.
Naravno da je na prvom mjestu misnoga slavlja bila euharistija i Gospodin Isus Krist, ali svečanost je bila i otpuštanje u mirovinu pastoralnog suradnika Ilije Čolić, koji je od 1982. bio vjerna duša ove misije. 
Ilija Čolić rođen je 23. siječnja1952. godine u Rujevici kod Kotov Varoša u BiH. Najstariji je od šetero djece u majke Ruže i oca Nike. Sva djeca pohađaju školu u Bosni sve dok roditelje nisu odlučili 1970. godine odseliti za Njemačku. Ilija od 1971. godine studira u Innsbrucku u Austriji, te od 1973. godine u Eichstättu nedaleko Ingolstadta.
Svoju službu u hrvatskoj katoličkoj misiji Freising započinje 1982. godine dok je fra Mate Puđa bio župnik te zajednice. S fra Antom Malešom, pokojnim fra Josipom Božić-Stanićem te sadašnjim župnikom fra Ivanom Čugura djeluje punih 37 godina u župi Freising.
Nije to mala stvar 37 godina djelovati u jednoj zajednici koja je imala i ima razne potrebe.
Počevši od malih osobnih problemčića koji su pojedinci imali s jezikom, pri odlasku u razne ustanove pa sve do prijevoda raznih dopisa i sudjelovanje u razgovorima su na početku djelovanja bili možda najveći izazov.

Ilija Čolić je posebno posvetio svoj rad mladima, tako su ubrzo krenula sastajanja mladih uz zajedničko pjevanje i sviranje, molitvene zajednica i biblijske večeri. Svi koji Iliju poznaju znaju da je volio šport a najviše nogomet tako da je i tu bio aktivan naći ljeti vanjski teren a zimi dvoranu gdje bi se mladići sastajali na nogomet.

Nogometaši HKM Freising sudjelovali su na bezbroj nogometnih turnira na kojima je Ilija uvijek bio sudionik.
Za djecu je počeo organizirati razne dnevne izlete, počevši od odlaska na olimpijski toranj u München, u zoološki vrt, te u razne zabavne parkove po južnoj Njemačkoj.
Organizirao je i izlete i hodočašća od Rima, Asiza, Pisa, Milana, Pariza, Nizze, Monte Carla, Lourdesa, Maria Eich, Maria Steina pa sve do Marije Bistrice, Vukovara, Đakova, Sarajeva, Međugorja, Sinja, Veprica i puno, puno drugih lijepih putovanja.
Za vrijeme Domovinskog rata, a i u godinama nakon njega Ilija pokreće razna skupljanja, odjeće, hrane, higijenskih potrepština te hrane i igračaka koje bi uvijek ravnopravno bile podijeljene u Hrvatskoj i u BiH. Nakon rata i po dolasku prognanika Ilija opet stoji svima na raspolaganju i pomaže na sve moguće načine da bi olakšao novim vjernicima dolazak u novu sredinu.
Kako su godine prolazile neke potrebe se nisu promjenile. Novim vjernicima koji dolaze unazad posljednjih 4 do 5 godina Ilija po potrebi pomaže kao što je to činio već 70-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća.

U svim godinama svoje službe nije bilo bolesnika, bilo u bolnicama na području HKŽ Freising ili kod kuće, Ilija bi uvijek našao vremena obići i skratiti vrijeme ali i dati nadu i pomoliti se s onima koji su to bili u stanju. Tu nikada nije pravio razliku je li ta osoba bila vjernik ili ne, bila aktivna u zajednici ili ne, svi su mu bili isti…
Sv. misu glazbeno je pratio zbor HKŽ Freising na čelu s mladom orguljašicom Patriciom Vidović.
Fra Ivan Čugura se jednim iskrenim i dirljivim govorom zahvalio svom suradniku koji je dobio veliki pljesak od nazočnih župljana. Posebno je istaknuo da bi si župljani i rodbina mogu slobodno uzeti Iliju za primjer u odnosu prema Crkvi i vjeri koji nikada ne bi rekao niti jednu negativnu riječ o nekome te da se u njihovih zajedničkih 15 godina službe nikada nisu posvađali iako nisu uvijek bili istoga mišljenja.
Ilija Čolić se zahvalio u svom govoru na prvom mjestu Gospodinu koji ga je sve vrijeme njegovoga rada i djelovanja pratio, koji ga je, kada bi posustao ili posumnjao uvijek izveo na pravi put. Zahvalio se svojim voditeljima misije i svima onima sa kojima je surađivao kroz svih 37 godina. Koliko se god svi trudili pojedinci nisu mogli zaustaviti i po koju suzu pogotovo kada je Ilija zamolio sve one, koje je možda kroz sve te godine povrijedio ili ako je nekomu dao dojam da je netko drugi bio preferiran.
Monsignore dr. Hoffmann se u ime biskupije zahvalio na vjernosti i otpustio Iliju Čolić u zasluženu mirovinu a novu pastoralnu suradnicu Mariju Vilus imenovao i uveo u službu.
Nakon sv. mise svi su se zajedno opet okupili u crkvenoj dvorani gdje su u kratkom programu pojedine zajednice i udruge održale govore i Iliji Čolić predali darove da bi se svi skupa družili uz zajednički zalogaj i po koju čašicu sve do predvečeri. Posebno iznenađenje su pripremili mladi folkloraši HKŽ Freising koji su svojim plesovima uveličali slavlje i druženje.
Još jednom i na ovaj način želimo Iliji svako dobro za novi dio života, puno zdravlja i snage da što duže može uživati u svojoj zasluženoj mirovini.

Dragi Ilija, neka te Gospodin i tvoj zaštitnik sv. Ilija prate u sve dane života tvoga.

Datum objave: 31.10.2019.