Autor: Stjepan Starčević

Željko Rusić s punim pravom nosi naziv ‘umjetnik s motornom pilom’. Rođen je 1967. u Plavnom kod Knina, danas živi u Königsfeldu. Željko modelira skulpture koje najvećim dijelom izrađuje teškom motornom pilom. Ljudi su mu najčešći motivi, kolekcija dosadašnjih uradaka kreće se od onih minijaturnih do skulptura u prirodnim veličinama.

Umjetnički atelje sam je izgradio od drvenih stabala usred šume Rotwald, a park u Königsfeldu krasi četiri metra visoka skulptura. Dobronamjernicima rado pokazuje svoje radove, a onima znatiželjnima objašnjava i kako ih izrađuje. Svoje uratke je izlagao u Königsfeldu i Bräuningenu.

Željko, kako je sve počelo?


Već kao dijete sam puno crtao i zanimao se za umjetnost, tako da me ta sklonost  prati cijeli život. Na početku sam kopirao poznate umjetnike i portretirao svoje članove obitelji, tražeći vlastiti način izražaja.

Koje su vam omiljene tehnike?

Skulptura sa svojom ‘moći egzistencije u prostoru’ me oduvijek oduševljavala. To izražavanje u trodimenzionalnom obliku daje mogućnost ‘opipljivosti osjećaja’ tako da najčešće radim skulpture, ali i dvodimenzionalne drvoreze, crteže, a koristim i druge materijale…

Izraz ‘umjetnik s motornom pilom’ mi ne smeta, ali mislim da je nepotreban kao i npr. izraz ‘umjetnik s farbom i četkicom’. Taj ‘grubi’ alat mi pomaže da u figuru unesem određenu napetost, koja će doći do izražaja.

Gdje se mogu pogledati Vaše skulpture?


Svoje uratke redovito izlažem na izložbama u Njemačkoj i Švicarkoj. U Hrvatskoj do sada nisam izlagao, ako bi se pružila mogućnost, rado ću svoje skulpture izložiti i u domovini.

Datum objave: 09.07.2014.