EU ne raspolaže podacima da je ijedna europska energetska tvrtka otvorila račun u rubljIma, kazao je.

Plaćanje plina prema ruskom dekretu, preko dva računa, jednog u eurima, drugog u rubljima, predstavlja zaobilaženje sankcija koje je EU nametnula Rusiji, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik EU-a.

Rusija je donijela dekret prema kojemu europske tvrtke koje kupuju plin od Gazproma moraju otvoriti jedan račun u eurima, a drugi u rubljima. Rusija smatra da je plaćanje izvršeno tek nakon što se euri promijene u rublje.

Visoki dužnosnik EU-a, koji je tražio da bude neimenovan, kaže da za EU nije sporno da europska tvrtka koja kupuje plin otvori račun u Rusiji u eurima, ali otvaranje drugog računa u Gazprombanci u rubljima predstavljalo bi zaobilaženje sankcija.

Konverzija eura u rublje se vrši preko ruske središnje banke, koja je pod sankcijama EU-a i svaka transakcija s njom predstavlja zaobilaženje sankcija, rekao je taj dužnosnik. “Imamo informacije da uplaćena sredstva u eurima idu ruskoj središnjoj banci, koja onda to mijenja u rublje, ali bez ikakvog vremenskog roka. To znači da neka europska kompanija koja je uplatila eure na neki način kreditira rusku središnju banku”, rekao je taj izvor.

Prema njegovim riječima, EU ne raspolaže podacima da je ijedna europska energetska tvrtka otvorila račun u rubljIma.

Rusija je obustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj uz obrazloženje da one odbijaju plaćati u rubljama.

Na pitanje zašto baš te dvije zemlje, postoji li neki razloga koji se krije iza toga, u Europskoj komisiji kažu da je razlog vjerojatno to što je tim zemljama stigao račun za naplatu ovoga tjedna.

Osim što bi plaćanje prema ruskom dekretu predstavljalo zaobilaženje sankcija, to je također u suprotnosti s potpisanim ugovorima o isporuci plina. Prema Komisiji, u 97 posto tih ugovora predviđeno je plaćanje u eurima ili dolarima.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 28.04.2022.