Autor: Zoran Stupar

Klub hrvatskih iseljenika u Australiji, Melbourne Knights, ušao je u sukob sa Australskim nogometnim savezom (FFA) zbog izgleda svojih dresova. Savezu su sporni klupski sponzori koji, po njihovom mišljenju, ne smiju odavati nacionalni identitet kluba. Iz kluba najavljuju da će, ako treba, i na sud. 
Što je dovelo do te situacije? Melbourne Knights je dva tjedna prije utakmice FFA Kupa protiv Olympic FC nogometnom savezu uputio prijedlog izgleda dresova. Nogometni savez pod upitnik je doveo tri od četiri sponzora na dresovima na temelju Politike identiteta nacionalnih klubova. Riječ je o sponzorima Melbourne Croatia Soccer Club Inc., Australian Croatian Association Melbourne i Australian Croatian Association Geelong.
U klubu su pokušali dokazati da je veliki sponzor Melbourne Croatia Soccer Club Inc. prihvatljiv pod odredbama navedene politike, no nogometni savez je pet dana prije utakmice odobrio samo dres kako je izgledao kada se klub kvalificirao za FFA Kup. Reagirala je tajnica kluba Melinda Cimera.
‘Politika identiteta nacionalnih klubova i njeno provođenje kako bi klubu zapriječili važnu financijsku podršku jasno pokazuje propast vaše vizije asimilirane nogometne zajednice, koja negira osnovnu stvarnost ovog sporta u Australiji’, napisala je Cimera.
Nakon utakmice, klub je uputio formalnu pritužbu Komisiji za ljudska prava, pozivajući se na Akt o rasnoj diskriminaciji. Komisija je pritužbu prihvatila i zatražila očitovanje od nogometnog saveza u roku od 21 dana. 
Iz kluba poručuju da će pokušati ostvariti zadovoljštinu putem navedene komisije, a ako ne uspiju, već su osigurali pravno zastupanje i spremni su sa nogometnim savezom krenuti u borbu putem suda.

Melbourne Knights do 1992. zvali su se Croatia Melbourne. U klubu su karijeru započeli Josip Šimunić i Mark Viduka. Danas igraju u National Premier League Victoria (druga australska liga, koja okuplja 92 kluba i organizirana je po regijama).

Datum objave: 22.08.2014.