PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.08.2019
tekst
tekst

Vjera

CIJELI ŽIVOT POSVETIO ISELJENICIMA 'Svi koji imate dvostruko državljanstvo volite obje domovine'

Foto: HKM

Foto: HKM

Don Janko 40 godina djelovao je u hrvatskoj župi sv. Ante u Los Angelesu gdje je izgradio taj najveći hrvatski župni centar u SAD-u.

Autor: Hrvatska katolička mreža

Mons. Janko Segarić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije, najstariji živući pitomac Hrvatskog zavoda sv. Jeronima iz Rima, proslavio je nedavno 70 godina svećeništva misom koju je služio u Svećeničkom domu u Zadru gdje živi.

Porijeklom s otoka Ista iz obitelji s devetero djece, don Janko je veliki dušebrižnički trag ostavio među hrvatskim iseljenicima. Naime, don Janko 40 godina djelovao je u hrvatskoj župi sv. Ante u Los Angelesu gdje je izgradio taj najveći hrvatski župni centar u SAD-u.

Kao dvanaestogodišnjaka, koji je bio u sjemeništu, za vrijeme teške bolesti svaki dan ga je u bolnici posjećivao duhovnik šibenskog sjemeništa. To je bio hrvatski mučenik isusovac Petar Perica kojega su komunisti 1944. godine ubili na Daksi.

Pater Perica je autor himne 'Kraljice Hrvata' koji je nad bolesnim Jankom molio.

'Duboko vjerujem da sam preživio upravo zahvaljući molitvama ovog svetog svećenika', naglasio je don Janko.

Na inicijativu mons. Segarića, prikupljena su velika materijalna sredstva među Hrvatima u Americi koja je darovao za razne potrebe Crkve u Hrvata.

'Odrekao sam se vlastite obitelji, ali dobio sam veliku obitelj vjernika na dva kontinenta i neizmjernu količinu ljubavi', poručuje don Janko.

Kako je rekao, ima dvije domovine.

'Prva domovina je ona gdje ste se rodili i ondje gdje je vaša majka, a to je Hrvatska koju volim svim svojim srcem. Druga domovina je Amerika čiji sam ja državljanin. Svima kojima imaju dvostruko državljanstvo poručujem neka obje domovine vole', poručio je mons. Janko Segarić u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.


07.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.