PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

14.10.2019
tekst
tekst

Vjera

(VIDEO) BLANKA VLAŠIĆ UGOSTILA PERVANA Pred ljudima svjedočili vjeru: 'Nikad neću usnuti bez molitve'

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Priznao je i kako se grozi biblijske priče o Abrahamu i njegovoj volji da po naredbi Božjoj žrtvuje rođenoga sina.

Autor: Slobodna Dalmacija/CroExpress

Zlatna je Olimpijka Blanka Vlašić ugostila u utorak uvečer na 'Susretu u riječi', u splitskom Sjemeništu, Željka Pervana, glumca, scenarista i stand-up komičara. Razgovarali su o vjeri, svojem doživljaju vjere, ali i životu samom.

Ovo je bio treći po redu 'Susret u Riječi', koji je Blanka počela voditi prošle jeseni i koji je doživio toliko dobar odjek u javnosti, da se tražilo mjesto više u inače velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, piše Slobodna Dalmacija.

Željko Pervan je otvoreno svjedočio svoju vjeru, kazujući na sebi svojstven način svoje viđenje Boga.

- Meni dokaza ne treba, ja vjerujem. Vjerujem u Boga koji je Ljubav, kazao je, dodavši kako razumije one koji promišljaju svoju vjeru, pa pronalaze zamjerke Bogu u, recimo, patnji.

- Zašto neki pate, a ničemu krivi nisu? Ako im Bog ne može pomoći, onda nije Svemoćan, ako im ne želi pomoći tada je monstrum. Što su Bogu skrivili? Ništa! To je jednostavno patnja ničim uzrokovana, kazao je Pervan.

Na Blankinu tvrdnju kako svatko od nas treba naći put k svetosti, na način da kroz život ide pošteno, glumac joj je kazao:

- Skačeš previsoko! Nismo mi jedna vrsta, mi smo sedam milijardi vrsta. Nećeš vidjeti da lav pase travu, niti da gepard trči 25 kilometara na sat, ali ćeš među ljudima naći i Mozarta i Hitlera.

Ustvrdio je kako mu snagu u životu daju supruga i njihove kćeri, jednostavno zato jer ih voli, sretan što ih je ‘naoružane’ ljubavlju pustio u svijet.

Priznao je kako već desetljećima ne jede petkom, ne zato jer Bogu treba njegov post - već zato jer je dao riječ Onom kojeg voli. Isto tako nikada, bez obzira na umor, neće usnuti bez molitve.

- Kada čujem: ‘Bog me kaznio!’ - zgrozim se. Ma nije te čovječe Bog kaznio, kaznila te tvoja pohlepa, glupost, loša ambicija. Bog ne kažnjava, Bog voli, Bog je savršen, ljubav sama, kazao je.

Priznao je i kako se grozi biblijske priče o Abrahamu i njegovoj volji da po naredbi Božjoj žrtvuje rođenoga sina:

- Nikada moj Gospodin neće u nikakvim uvjetima to tražiti od čovjeka! Ubiti dijete! Nemoguće, djeca su svetinja! Ta priča je meni sablazan!

Blanka je pokušala objasniti kako je tu ipak riječ samo o tome da se pokaže koliko daleko čovjek u vjeri može ići u ime svog Boga, no Pervan se nije dao uvjeriti.

27.03.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.