PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

14.10.2019
tekst
tekst

Vjera

SVETA BERNARDICE, MOLI ZA NAS Kad im je prenijela ove Bogorodičine riječi, istražiteljima je bilo jasno da neuka pastirica ne laže

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Svim crkvenim istražiteljima bilo je potpuno jasno da neuka i nepismena pastirica nije sama mogla izmisliti niti razumjeti važnost imena koje joj je 'draga gospođa' rekla u viđenju.

Autor: CroExpress/zupajastrebarsko.hr

Danas slavimo svetu Bernardicu (Bernardette) Soubirous, francusku mističarku i redovnicu. Rodila se 7. siječnja 1844. u francuskom gradiću Lurdu (Lourdes, departman Hautes-Pyrénées) kao Maria-Bernada Sobirós, najstarije dijete siromašnih roditelja, mlinara Françoisa i pralje Louise.

Pastirica krhkog zdravlja (bolovala je od astme), kao djevojčica od 14 godina, sakupljajući drva kraj rijeke Gave u Lourdesu, doživjela je 1858. u špilji Massabielle osamnaest ukazanja, u kojima je razgovarala s Blaženom Djevicom Marijom.

Prvo viđenje dogodilo se u četvrtak, 11. veljače 1858, a posljednje 16. srpnja, na blagdan Gospe od Karmela. U šesnaestom ukazanju, 25. ožujka, Marija se predstavila: 'Ja sam Bezgrešno Začeće'. Bio je to presudan podatak za priznavanje autentičnosti Bernardičinog viđenja. 

Naime, samo četiri godine ranije, 1854, papa Pio IX. proglasio je dogmu o Marijinom bezgrešnom začeću. U ono vrijeme rijetko tko je znao da se u Rimu raspravlja o pitanju bezgrešnog začeća. Svim crkvenim istražiteljima bilo je potpuno jasno da neuka i nepismena pastirica nije sama mogla izmisliti niti razumjeti važnost imena koje joj je 'draga gospođa' rekla u viđenju.

Nakon što je Crkva 1862. dopustila hodočašća, Lourdes se razvio u najveće i najposjećenije Marijino svetište. Bernardica je 1866. ušla u samostan Sestara ljubavi i kršćanske pouke u Neversu (Burgundija). Njezin zemaljski život bio je posut mnogim križevima. Hrabro ih je nosila i umrla je sretna.

Preminula je na današnji dan, 16. travnja 1879, u Neversu. Papa Pio XI. proglasio ju je 1925. blaženom, a 1933, na blagdan Bezgrešnog Začeća, svetom. Zaštitnica je bolesnika, siromaha, pastirica i pastira, Lourdesa te mnogih župa i crkava diljem svijeta.

>>> ČUDO: Neraspadnuto tijelo sv. Bernardice nakon 135 godina

Neraspadnuto tijelo sv. Bernardice (foto: Wikipedia)

16.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.